fbpx

I. Csíkszeredai Kórháznapok

Dicsértessék a Jézus Krisztus!

Jó napot kívánok mindenkinek!

Örvendek, hogy ilyen tehetős létszámban tudunk itt találkozni, szinte azt is tudnám mondani, hogy jó sok barátja van a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórházunknak, és ez így van rendjén, ez így kell maradjon.

2010 óta, ahogy átvettük a megyei kórháznak a felügyeletét a minisztériumtól, és azt gondolom, hogy egyik legjobb döntés volt, amit meghozhatott a parlament, az akkor miniszter, Cseke Attila, RMDSZ-es miniszter előterjesztésére, annak megvoltak a hatásai az elmúlt hét évben. Hisz abbana  két kórházban, amit a megyei tanács felügyel, láthatjuk, hogy azóta milyen változások történtek, eszköz, orvosok idevonzása terén. De látjuk mit tesz Székelyudvarhely, Gyergyószentmiklós is hasonlóan, a helyi autonómia jegyében ez egy jó döntés volt, amit meghoztak akkor, és ez így van rendjén. Ezt kell tovább vigyük és keressük a megoldásokat arra, hogy különböző kihívásokat, amik előtt állunk miként adjunk jó és helyes válaszokat.

Egyértelmű, hogy előre kell menni, nem hátra és stagnálni. Az előremenetelben komoly erőfeszítésekre, komoly fejlesztésekre van szükség. Ami még hátra van, sőt, talán most vagyunk azon a szinten, hogyha ennyire tudtuk zárni sorainkat, nem vitatjuk el egymásnak a munkáját, akkor tudunk menni előre.

Nekem a tapasztalatom az elmúlt 7-8 évben az, hogy akkor nem tudtunk haladni előre, akkor botlott meg minden, ha nem hittünk egymásban. Még akkor is hogyha nem láttuk a részleteit a következő lépésnek. De hogyha hiszünk abban, hogy jó a szándék és jó az akarat, és segítsük azt feltételek nékül, akkor lehet haladni előre.

Ma hajnalban jöttem haza külföldről és reggel fél 8-kor már találkoztunk a kórház vezetőivel és a szakemberekkel. Örvendek, annak, hogy olyan célokat tudtunk megfogalmazni még az esemény elkezdése előtt, amely legalább középtávon a megyei sörgősségi kórház ügyében megoldásokat jelent.

Legfontosabb problémánk a fertőző és a tüdő osztálynak az ügye. Engedjék meg, hogy itt most megköszönjem Tamás József püspök úrnak, hogy a katolikus egyház ennyi éven keresztül türelmes volt velünk, és ott volt mellettünk, még akkor is ha projektjeik vannak abban az épületben, amit el kéne indítsanak, és annak a kegyhelynek vissza kéne adni szolgáltatásához a somlyói épületet.

Ma arról beszélgettünk, hogy neki kell fognunk egy új épület megépítésének, meggyőztek a kollégák, hogy van értelme új épületet építeni, kösöznöm mindenkinek a hozzájárulást és megértést, mert valahol indultunk egy 10 millió eurós elképzeléstől, akkor én kézzel-lábbal tiltakoztam, hogy ezt nem lehet, mert ennyi pénze nincs a megyei tanácsnak, most 2 egész valamennyi millió eurós beruházásról beszélünk, ami lényegesen kisebb. Köszönöm a két osztály munkatársainak, hogy elfogadták, hogy csináljuk a fejlesztést két lépésben. Most egyszer ami sürgősebb, szükséges és megfelel a standardoknak, utána majd folytatjuk ahogy jobb lesz az ország gazdasági helyzet vagy netalán kapunk segítséget. Azt is köszönöm, hogy ebben több orvos is segített.

Tudunk menni előre. Ezek olyan dolgok, amelyek megoldják szinte minden osztálynak a gondját és problémáját, de ehhez arra a szintű összefogásra, összehúzásra és takarékos, nagyon megfontolt gondolkodásra van szükség, ami volt az elmúlt időszakban. Örvendek annak, hogy megtudunk egyezni, tudom hogy kéne 89 ágy, de ha 57 lesz tudunk azzal indulni, és meg lesz a 89-ig menet közben a többi is.

Szokta mondani Ráduly Róbert Kálmán polgármester úr, hogy hitelt felvenni nem biztos hogy jó dolog, de itt szeretném jelezni, hogy azt gondolom, ha csak azt az összeget nézzük, amit havonta fizettünk bérleti díjként, illetve menedzser úrnak azon vállalását, hogy ha növekedik a napi ellátások száma, és növekedik a szolgáltatások száma, akkor több lesz a kórház bevétele.

Bízom benne, hogy – ha nem sikerül uniós vagy kormányzati támogatást szerezni – egy olyan hitelkonstrukcióval tudjuk az egészet stabillá tenni, ami önmagát kifizeti, tehát megtermelődik a pénz. Ha a szolgáltatások bővülnek, akkor több lesz a bevétel és tudunk erre fordítani.

Örökké azt szoktam mondani, hogy mindenki egy lépést lépjen hátra, és próbáljuk elfelejteni, ami volt és nézzünk előre. Ha összedolgozunk több jövedelme lehet mindegyik kórháznak, és ebben kell együtt dolgozni.

Meg szeretném köszönni Korodi Attila parlamenti képviselő és Tánczos Barna szenátor jelenlétét, várjuk Vass Leventét is, hisz az RMDSZ-nek a közreműködésével sikerült elérni, hogy a magyar kormány itt Csíksomlyón nagyon szép környezetben épít orvoslakásokat, magasabb komforttal, mint amit mi építünk. Azt gondolom ez egy jó történet és példaértékű lehet.

Meg szeretném köszönni a középkáderek képzésével foglalkozó intézményeknek is a munkát. Amikor meghirdettük azt, hogy száz középkádert fogunk felvenni a megyei kórházhoz sokan kigúnyoltak, de ha kezdjük összeadni a  számokat az is lehet, hogy már túlléptük a százat. Szükség van a középkáderekre itthon is, nem csak külföldön a szakorvosok mellett.

Ma arról is egyeztettünk, hogy a Nagylaji dombján még egy négy lakásos ház elfér a közegészségügy irányába, ezt is indítjuk még idén. Nekifogunk a tervezésnek még ebben az évben újabb négy orvoslakás számára.

Örülök annak, hogy itt vannak a kórházvezetők Gyergyószentmiklósról és Székelyudvarhelyről, valamint Maroshévízről. Remélem, hogy az együttműködést sikerül megerősíteni. Ha biztatjuk egymást, akkor tudunk eredményesek lenni. Nagy álmunk, hogy a megyei sürgősségi kórház besorolása a II. kategóriába megtörténjen és a kórház munkaközössége is hisz ebben, hogy elérhető. Köszönet a Sapientia egyetemnek hogy házigazdái a koncerenciának és köszönjük a MOGYE csatlakozását, a két egyetemmel együttműködve elérhető a II. kategóriába történő előrelépés. Összefogva, együtt biztatva képesek leszünk a kitűzött cél megvalósítására. Ebben kérem mindannyiuk támogatását és egymás segítését!

Köszönöm megtisztelő figyelmüket!

 

Elhangzott: I. Csíkszeredai Kórháznapokon,

  1. szeptember 22., Csíkszereda

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.