fbpx

Idén sem játék a medve

Kitavaszodott, és a medvék megjelenése a településeken vagy azok közelében továbbra is kihívás Hargita megyében. Ismételten találkozunk a már ismert RoAlert hangos jelzésével, hogy medve van egy közeli településen, vagy akár saját településünkön, talán épp a házunk közelében. Rápillantunk, kikapcsoljuk és eszünkbe jut, hogy csak épp senkinek bántódása ne essen. A medve természetes élőhelye nem a város és nem a vidék.

A nagyragadozók Hargita megye kiemelkedő ökológiai értékét jelentik, ugyanakkor a helyi termelők, de általában a lakosság mindennapjait is megnehezíti a nagyragadozókkal, kiemelten a medvékkel való együttélés. Hargita megyében közel 2300 medve él. Összehasonlításként, ugyanekkora a teljes finnországi medvepopuláció. A medvék számát tekintve tehát Hargita megye egyedülálló a világon, Európában pedig egyértelműen a megyénkben osztozik a legtöbb medve és ember ugyanazon az élettéren.

Tavaly Hargita megyében 19 esetben támadt emberre a medve, 1 haláleset is történt, közel 600 kárt okoztak a medvék, 22-őt a farkasok, illetve 34 más vadállat által okozott kárt is feljegyeztek. Összesen 744 ha mezőgazdasági területen okoztak károkat a medvék.

A termelők, a lakosság egészen a közelmúltig teljesen eszközök nélkül volt hagyva a probléma megoldását tekintve. Nemrég viszont történt egy előrelépés, megalakultak a helyi intervenciós csoportok, valamint megelőzési (prevenciós) kvótát is jóváhagyott a Környezetvédelmi, Vízügyi és Erdészeti Minisztérium. (http://www.mmediu.ro/)

Ez egy olyan eszköz, ami a helyi lakosság rendelkezésére áll, viszont korántsem elegendő, ugyanis csak egyedi közbelépést biztosít és rövid távú tűzoltásra ad lehetőséget. A hosszú távú megoldásokhoz számos egymást erősítő megelőzési intézkedésekre van még szükség.

Ennek érdekében 2019-ben az érintett megyék vezetői petíciót nyújtottak be (https://hargitamegye.ro/az-europai-parlament-asztalara-kerulhet-a-szekelyfoldi-medveproblema/) az Európai Parlament Petíciós Bizottságához, mely intézmény figyelemmel kíséri (https://hargitamegye.ro/az-europai-parlament-peticios-bizottsagaban-targyaltak-a-medvekerdest/) a romániai lépéseket, amelyeket a nagyragadozókkal való együttélés érdekében tesznek.

Hargita megye volt a helyszíne az Európai Regionális Nagyragadozó Platformnak (https://ec.europa.eu/environment/nature/conservation/species/carnivores/regional_platforms_Romania.htm), 2019-ben a platform megyénkben ülésezett (https://ec.europa.eu/environment/nature/conservation/species/carnivores/events_sub_workshop_Harghita_Romania.htm).  A platform résztvevői javaslatokat fogalmaztak meg, amelynek része a tudományos alapokon nyugvó, a populáció méretének változását lekövető, szabályozott vadászat. Erről az Európai Vadászati és Természetmegőrzési Szervezetek Föderációjával  (FACE – European Federation for Hunting and Conservation) is egyeztettünk (https://hargitamegye.ro/borboly-csaba-a-torvenytelen-medveirtas-veszelyeztetheti-a-faj-fennmaradasat-is/), kiemelten arról a törvénytelen medveirtás (illegal killing) jelenség veszélyeiről, amely a törvényes populációszabályozás hiányában Európa szerte veszélyezteti a nagyragadozó fajok fennmaradását is.

A Hargita megyei regionális platform során kidolgozott javaslatok között szerepel továbbá az is, hogy nagyobb helyi szintű autonómiára van szükség ahhoz, hogy gyors és hatékony döntéseket hozhassunk a konfliktuskezelésről. Fontos a regionális és országos szintű kulcsfontosságú szereplők részvétele a döntéshozatalban, valamint a vadásztársaságok támogatása is.

Kiemelten nagy szükség van a kármegelőzések teljes körű EU-s finanszírozási rendszerének a kialakítására a vidék- és mezőgazdasági fejlesztésekre szánt forrásokból a Közös Agrárpolitika révén. Fontos lenne a juh- és szarvasmarha-tartók támogatása azokon a területeken, ahol jelentős a medvepopuláció, rendszeresen kárt okoznak – rendszeres támogatás az őrző-védő tevékenységekre és a pásztorkutyák tartására.

Ugyanakkor nagyon fontos lenne az erdei gyümölcsök kitermelésének szabályozása és egy fenntartható gazdálkodási terv bevezetése. Ezeket az elképzeléseket szeretnénk tovább vinni a megvalósítás felé, amelyhez politikai és anyagi támogatásokra egyaránt szükség van.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.