fbpx

Ioan Rus államfőnek készül!

Ioan RUS kolozsvári PSD-s politikusnak a belügyminiszteri megbízatása, illetve a referendumos cirkusz során, majd azt követően tanúsított magatartása azt súgja nekem, hogy a PSD-nek (Victor Pontának) tervei vannak Russzal. És nem kétséges számomra, hogy csak egy olyan poszt van, amely ambicionálhatja Ioan Rust, ez pedig az államelnöki pozíció. Hasonló felvetést még nem olvastam a sajtóban, de azért a blogomon egyet fabulálok, majd meglátjuk, mi valósul meg belőle, és mi nem.

Az USL számára a legfontosabb az őszi parlamenti választás megnyerése, a parlamenti többség megszerzése, a kormányalakítás. Ha ez megvan, akkor majd nekifognak az új alkotmány előkészítésének. Ez elsősorban a hosszú távú kormányzásra berendezkedni kívánó PSD számára létfontosságú, ugyanis a sikeres kormányzáshoz elengedhetetlen egy megfelelő alkotmányos keret. Az elmúlt évek, sőt az elmúlt hónapok cirkuszaival egyfajta zsákutcába került az ország, tehát mindenki számára evidens, hogy nagy dolgoknak kell történniük ahhoz, hogy azt a presztízst, amit Románia elvesztett a nyugati és NATO-partnerei előtt, visszaszerezze. A 7,5 milliós ellenszavazattal a „tarsolyában” erre a szerepre Băsescu képtelen lenne, de amúgy is, nem olyan az ő habitusa, hogy a mostani cirkuszok, viszálykodások által megtépázott nemzeti presztízst helyrállítsa. Ő hajóskapitány, preşedinte jucător, nem békebíró. Új elnök kell a Cotroceni-palotába, és szerintem az új elnök megválasztására már jövő év tavaszán sort kerít a román politikai elit, mert a dolgokat sokáig húzni jelenlegi állapotukban nem lehet, illetve nem érdemes.

Băsescu visszatérésének egy, illetve két tétje volt. Egyfelől visszatérésével tudja garantálni azt, hogy a PDL vagy a helyére lépő pártszövetség egy tisztes, 20-25%-os eredményt érjen el a decemberi parlamenti választáson, és ezáltal megmaradjon az ellenzéki alternatíva. Ez nagyon fontos dolog, mert ahol a leváltott kormánypárt nem tud ellenzéki alternatívát nyújtani, ott az ellenzéki szerepet átveszik a szélsőséges pártok, ami nagyon nem jó. Răzvan Ungureanuék számára ezért a mostani választás tétje, hogy ők legyenek a legnagyobb ellenzéki párt, ne pedig Dan Diaconescu. Számukra a kormányzás nem 2012. decemberi történet, hanem 2016-os. Ungureanuék 2016-ra alapoznak. Most USL- (PSD-) kormány lesz, és azt gondolom, hogy tavasztól PSD-s államfő is lesz Ioan Rus személyében. Meggyőződésem, hogy Băsescu államfő nem fog megvárni még egy leváltós referendumot, és a jelenlegi parlamenti többség sem fog ilyet kezdeményezni, hanem a parlamenti választások eredményének ismeretében elindul egy tárgyalás, amelynek részét képezi az új kormány, az új alkotmány, illetve Băsescu lemondása. E három kérdést egy csomagban kezelve szerintem kialakítható egy racionális megoldás, amely úgy nézne ki, hogy a parlamenti pártok elfogadják a 300 fős egykamarás parlamentet 2016-tól, Băsescu lemond, új államfő választására kerül sor 2013 tavaszán, és ezzel a választással egy időben az új alkotmány elfogadását célzó referendumot írnak ki. És természetesen az alku része lenne, hogy Băsescu még funkcióban lévő államfőként kinevezi Victor Pontát miniszterlenöknek. Így Băsescu emelt fővel vonulhat vissza, mert az következik be, amit már egy éve felajánlott, hogy alkotmánymódosításért és 300 fős egykamarás parlamentért cserébe bármikor visszavonul. Ezen alku mentén a PDL, illetve utódpártja tisztességes feltételek között tud ellenzékbe vonulni, mert a kétharmados támogatást igénylő kérdésben neki is szava lenne az új alkotmány normaszövegének kidolgozásában. És természetesen ezáltal megtörténhetne az USL (PSD) hatalomátvétele is normál, nyugodt körülmények között. Rus személyében olyan PSD-s államfő kerülhetne tisztségbe, akinek az eltérő oldalakhoz tartozó polgárok előtt tekintélye, hitele van, illetve aki bizonyított a Năstase-kormány ideje alatt. Ezért én azt gondolom, hogy Ioan Rus miniszterelnöki jelölése hírlapi kacsa, nem téma, viszont ha ő lenne az új államfő, abba Băsescu, illetve a PDL is belenyugodna. Rus jelölésével a PSD két legyet ütne egy csapásra. Egyfelől Rus személyében lenne egy ismert, jó nyerési eséllyel rendelkező jelöltje, másfelől pedig erősíteni tudná pozícióit Erdélyben, abban a térségben, ahol 22 éve próbálkoznak, de nem igazán sikerült nekik. Ha Victor Ponta ezeket a lépéseket meg tudja lépni az elkövetkező hónapokban, akkor azzal nagymértékben stabilizálhatná a saját pártján belüli pozícióit, illetve ami ennél is fontosabb, új pályára helyezhetné az egész PSD-t, amely 2004 óta nem találja helyét és szerepét.

Sokan új pályára akarják helyezni a PSD-t, de ugyancsak sokan vannak, akik ettől félnek, akik ezt nem akarják. Szerintem ezek a PSD-s erők voltak azok, amelyek öszefogva Antonescuval és csapatával a nyár folyamán kierőszakolták az államfői felfüggesztést. Utolsó esély, gondolták, ezért megpróbálták. Nem jött össze, de azért nem adják fel. Mai napig hallhatjuk az ismételt felfüggesztésre vonatkozó nyilatkozatokat, mert Antonescu csak úgy lehet államfő, ha a parlamenti választások előtt közös jelöltként indulhat. A parlamenti választások után Antonescuval már senki sem fog számolni, sőt mi több, nem lepne meg, ha a pártja is leváltaná és megszabadulna tőle, mert az, aki Angela Merkellel gúnyolódik, kolonc egy magát komoly szereplőnek tartó párt élén.

Számos nyitott kérdés van még, és egyáltalán nem biztos, hogy az fog történni, amit felvázoltam. Egy párt, egy pártszövetség életét átszövik az érdekek, tehát a személyi döntések soha nem kiszámíthatóak teljes bizonyossággal, de egy dologban biztos vagyok: a jövő évben államfőválasztás lesz, és jövőre Romániának új alkotmánya lesz. Iliescu tiltakozott, számos más PSD-vezető tiltakozott, Ponta mégis Ioan Rust rakta be a kormányba. Célja volt vele, számomra nem kétséges. Ezért tippelek Ioan Rusra PSD-s államfőjelöltként. Természetesen ott van a Kárpátokon túli államfőjelölti aspiráns a bukaresti főpolgármester személyében. Tehát ez a meccs még nem lefutott szerintem. De ha nagyot, látványosat, markánsat akar lépni a PSD, akkor nem a Dâmboviţa-parti megoldás mellett dönt, hanem az erdélyi mellett. A Kárpátokon túli területeken láthattuk, hogy a PSD bent van a spájzban, támogatottsági problémái elsősorban Erdélyben vannak. A választásokat Erdélyben szokták elbukni, ezért racionális lenne részükről az erősítés Rus jelölése által. De majd eldöntik, mit cselekszenek, egy biztos, Antonescuval már senki sem számol.

Természetesen felvetődik a kérdés, hogy e történésekben mi lesz a szerepünk. Szerintem nagyon sok, mert még az sem lefutott ügy, hogy sikerül-e bárkinek is 50% mandátumot szerezni decemberben. De ha ez sikerül is, az alkotmánymódosításhoz kétharmad kell, az államelnöki választáson pedig a nyertesnek minden szavazatra szüksége van. Szóval lesz módunk és alkalmunk kifejezésre juttatni véleményünket, érvényesíteni érdekeinket, nem kell ezért aggódni.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.