fbpx

Én kettőt kérek az aranyhaltól

Frunda György kérése az aranyhaltól racionális. Ha nincs 50%-a az USL-nek, akkor koalíciós társak után kell nézzen.

Az e szempontból optimális USL-eredményt Frunda György 48-49%-ban határozta meg, minden bizonnyal mandátumszám vonatkozásában, mert a parlamentben az számít. A 48-49% szerintem is jobb lenne, mint az 50% feletti, de az igazi azért ennél lényegesen alacsonyabb mandátumszám lenne, mert 48-49% esetén egyfelől bejön a 17 kisebbségi, és számolni kell a másik oldalról átáramlókkal is. Tehát szerintem számunkra az az optimális, ha 40-45% körüli eredményt ér el valamely oldal. A jelenlegi számok azt mutatják, hogy jó esélye van az 50%-os mandátumra az USL-nek, de azt mondom, ez sem tragédia, mert mihelyt nekifognak a kormányzásnak, és kezdenek jönni a bajok, a problémák, csökkenni kezd a támogatottság, és közeledik az államfőválasztás, szinte törvényszerű, hogy összevesznek, akár egymásnak is eshetnek. Az elmúlt nyolc év megmutatta, hogy az RMDSZ-szel érdemes jóban lenni, ha valaki kormányon akar maradni hosszú távon. Remélem, ez a helyzet fog megismétlődni decembertől is, mert számos dolog van, amit rendbe kell rakni, számos folyamat elakadt, azt be kell indítani.

De ha kettőt kérhetnék az aranyhaltól, akkor én azt is kérném, hogy legkésőbb a 2014-es államfőválasztásra vesszenek össze az USL-sek, essen szét ez a koalíció, és 2016-ban, az önkormányzati választásokon egymás ellen induljanak, mert akkor számos olyan pozíciót visszaszerezhetnénk Erdélyben, amelyeket most elvesztettünk.

A cikkben még arról is nyilatkozik Frunda György, hogy az RMDSZ-t megviselte a kormányzati részvétel, és veszélyben az 5%. Nem tudom. Valahogy én úgy vagyok ezekkel a félelmekkel, hogy arra gondolok, négy évvel ezelőtt RMDSZ-es jelöltként kaptam 65 ezer szavazatot, most pedig kaptam 95 ezer szavazatot. E megnövekedett támogatás mellett nem tudom elveszíteni optimizmusomat, és nem is akarom. És nem vagyok egyedül. Van olyan polgármesterünk a megyében, aki négy éve néhány szavazattal nyert, most meg 85%-ot kapott. De van még három és fél hónap a választásokig, addig sok víz lefolyik a Maroson, az Olton, de még a Dâmboviţán is, és hogy mi lesz, azt majd meglátjuk.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.