fbpx

Iskolai nevelés és gyerekközpontúság

A napokban zajlott a Bolyai Nyári Akadémia 30-ik kiadása, melynek központi témája az iskolai nevelés és közösségépítés gyermekközpontú lehetőségei. Folyamatosan kell fejleszteni magunkat, bármilyen szakmában dolgozzunk, ezért is nagyon jó kezdeményezés a Bolyai Nyári Akadémia: teret és lehetőséget biztosít már 30 éve. Jó tapasztalni, hogy annak ellenére, hogy az elmúlt években az oktatási törvénykezés bár elég kaotikus, mégis a különböző szakmai fórumok gyerekközpontúan akarnak javítani az oktatási helyzeten, igyekeznek elsajátítani és alkalmazni az új oktatási módszereket.

A hazai oktatási helyzet rég nem rózsás, az embernek sokszor az az érzése, hogy nem is a valódi nevelés és a gyerek van a középpontban az oktatásban. Alapvető probléma, hogy évente vagy olykor gyakrabban cserélődik az oktatási miniszterünk, emiatt teljes mértékben hiányzik a következetesség, ami a gyakorlati és hatékony munkavégzést eredményezné. Elvárjuk, hogy a pedagógusok gyorsan és profin alkalmazkodjanak a folyamatosan változó törvényekhez, azonban az állam szakmai segítséget már nem tud ehhez nyújtani számukra. Az iskolákban a pedagógusok nem tudnak foglalkozni a gyerekek valódi tehetségével, önbizalmával, a legtöbb idő és energia a törvények betartásával, a tananyag teljeskörű “ledarálásával” illetve a bürokrácia kezelésével telik.

Nem kérdés, hogy az erdélyi magyar gyerekek is meg kell tanulják a román nyelvet, de ehhez más módszereket kell alkalmazni! Nem szabad hagynunk, hogy a román nyelvű érettségi csökkentse az erdélyi magyar fiatalok pályaválasztásának, elhelyezkedésének esélyeit. 2015 óta foglalkozunk a magyar anyanyelvű diákok román nyelvű oktatási helyzetének segítésével, a román érettségi tétel könnyített verziójáért dolgozunk, és bár vannak eredmények, de a jelenlegi román oktatás még távol áll a tökéletestől. Tovább harcolunk a magyar anyanyelvű diákok román nyelvoktatásának ügyében!

Ha részleteibe merülünk, órákon át lehetne mesélni a hazai helyzet gondjairól, kihívásairól. Nagyon jó látni, hogy a pedagógusok régóta kongatják a vészharangot, küzdenek azért, hogy anyagilag, szakmailag és minden téren értékelve legyen munkájuk. Jó látni és tapasztalni, hogy megyénkben élő pedagógusoknak valóban hivatása a tanítás, fő szempontjuk a gyerekek jóléte és fejlődése, a tudásvágy és kíváncsiság éltetése. Minden gyerek tehetséges valamiben, ennek a tehetségnek a felfedezését, éltetését, ápolását kellene segítse az oktatási rendszer a megfelelő módszerekkel, hogy boldog és értékes tagjai legyenek a társadalmunknak a végzős fiatalok.

Örülök, hogy a pedagógusok is látják a rendszer hibáit, erejükhöz mérten igyekeznek jó irányba mozdítani a szekeret. Köszönöm a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetségének erőfeszítéseit, aktivitását, gratulálok a nyári akadémiához, sikeres fejlődést kívánok. Hargita Megye Tanácsa továbbra is partner minden gyerekeket fejlesztő és iskolai környezetet javító kezdeményezésben!

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.