fbpx

Ismét együtt a három székelyföldi megye

Ma kezdődik Marosvásárhelyen a IV. Vásárhelyi Forgatag, a szervezők idén is koncertekkel, kiállításokkal, különféle rendezvényekkel nyújtanak kikapcsolódást a résztvevőknek, azonban az ilyen közösségi élmények szerepe nemcsak a szórakoztatás, sokkal fontosabb, hogy erősítik a magyarságban az összetartozás érzését. A három székelyföldi megye, Maros, Kovászna és Hargita együttműködése nemcsak a rendezvények lebonyolításakor mutatkozik meg, hanem azon túl is, különösen most, hogy újra magyar, RMDSZ-es vezető került a Maros Megyei Tanács élére. Azt mondhatjuk, végre ismét teljes a székelyföldi együttműködés, és ez kifejeződik majd az őszi Székelyföld Napokon is. Örömmel tölt el, hogy évről évre egyre több kulturális rendezvényt szerveznek Székelyföldön, alkalmat adva arra, hogy más körülmények között találkozzunk, beszélgessünk a térséget érintő problémákról, és a pozitív példákból kiindulva közösen kereshetünk megoldásokat.

A szórakoztató zenei előadások mellett az ilyen rendezvények fontos elemei a köszöntőbeszédek, a vezető szerepet betöltő politikusok felszólalásai, amelyekben aktuális problémákra hívják fel a közösség figyelmét. Bár van apró véleménykülönbség egyes kollégáim és köztem, továbbra is azt gondolom, hogy egy politikus feladata nem csupán az, hogy kiálljon és kimondjon dolgokat, képviseljen, tehát nem csak deklaratív szerepe van. Egy politikusnak mindennap elszámolható módon tennie kell az emberekért, oda kell figyeljen a problémáikra, fel kell vázolnia a vonzó jövőkép perspektíváját, és hitelesen elmagyaráznia az ahhoz vezető utat, hogy azt követni tudják azok, akik őt megválasztották és megbízták. A nemrég Csomakőrösön megtartott SIC Feszten bemutattam egy dokumentumot A székelyföldi politikusok teendői az elkövetkező időszakban címmel, amely végleges formájában húsz pontban nevezi meg, hogy milyen területeken mit lehetne tenni. Mérsékelni kell az elvándorlást, ösztönözni a visszatelepedést, be kell vonni a fiatalokat a politikába, itthon kell jövőt teremteni a fiataloknak.

Ahhoz azonban, hogy változtatni tudjunk azokon a törvényeken, amelyek megnehezítik az emberek életét, szükség van a közösség támogatására,  ősszel a választásokon erős képviseletre, mert csak így tudunk befolyásolni és változtatni, sok munkával. Ehhez a sok munkához jelen kell lenni, kell az erős felhatalmazás.

Úgy gondolom tehát, hogy a mindennapi gondok menedzsere is kell legyen egy politikus, helyi, megyei és országos szinten egyaránt. Hogy még önfeledtebben lehessen ünnepelni.

 1,169 total views,  1 views today

Hozzászólások
Loading...
Megszakítás