fbpx

Itthon is van jövő!

Bár a fiatalok külföldre vándorlása továbbra is trend, egyre többen vannak, akik az ott szerzett tudást itthon szeretnék kamatoztatni – hangzott el az Itthon is van jövő! című fórumon, amelyet február 20-án tartottak a csíkszeredai megyeházán. A Start-up Nation programot és egyéb támogatási formákat ismertető rendezvényen Hargita Megye Tanácsa és az alintézményeként működő Hargita Megye Fejlesztési Ügynöksége munkatársai, valamint vállalkozók és az ezzel a szférával foglalkozó intézmények képviselői tartottak előadást. A résztvevőknek Borboly Csaba, a megyei tanács elnöke videóban üzent, aki szerint kisebb műhelyek létrehozásával, különböző kisebb vállalkozások elindításával oda tudnak figyelni, hogy mindenki ötlete valóra váljon.

– Fejlesztési ügynökségünket azért hoztuk létre, hogy mindazokat a fiatalokat, akik szeretnének itthon vállalkozni, tájékoztassuk, lehetőségeket és jó példákat mutassunk nekik. Ehhez a munkánkhoz bizalomra és egymás biztatására van szükség, és résen kell lenni, honnan és mikor lehet forrásokhoz jutni. Fontos, hogy a fiatal vállalkozók időben tudomást szerezzenek a támogatási lehetőségekről. Van itthon is lehetőség vállalkozásra, ebben legyünk partnerek, együtt építsük tovább Hargita megyét – fogalmazott videóüzenetében a megyeitanács-elnök.

Cilip Árpád, Hargita Megye Fejlesztési Ügynökségének vezetője elmondta, hogy a fejlesztési ügynökség a fiatalok támogatása érdekében olyan feladatokat is ellát, mint a pályázatírási tanácsadás, de már segítettek üzleti terv írásában is. Cilip felhívta a jelenlévők figyelmét a hargitahazavar.ro állásközvetítő weboldalra, amelynek segítségével eddig 44 fiatal talált állást.

A fórum résztvevői Király Szabolcstól, az intézmény munkatársától megtudhatták, hogy a https://www.2020.investinhargita.ro honlapon szintén hasznos információkat találhatnak a vállalkozó, illetve vállalkozni akaró fiatalok, például az aktuális pályázati lehetőségekről, valamint befektetési lehetőségekről (területek/ingatlanok), amelyeket az ügynökség bérmentesen népszerűsít a célcsoportok körében. Márk Dezső, a Hargita Megyei Patronátus elnöke a törvénymódosító javaslatokkal és megelőzéssel foglalkozó szervezetét ismertette, Jánó Edit, a Hargita Megyei Munkaerő-elhelyező Ügynökség munkatársa pedig többféle támogatási formáról tájékoztatott: fiataloknak, 25 éveseknék fiatalabbakat alkalmazó cégeknek szóló vagy 45 évnél idősebb, illetve családfenntartó személy alkalmazása esetén érvényes programokat, de a jelenlévők megismerhették az inas- és a gyakornoki program keretében igényelhető támogatási formákat is. A Hargita Megyei Munkaerő-elhelyező Ügynökség munkatársa azt is elmondta, hogy a megyében alacsony a munkanélküliség, jelenleg 3%, és januárban 1600 munkahelyet jelentettek be.

Sebestyén Tihamér a Kovászna Megyei Kis- és Középvállalkozások Szövetsége részéről 100 ezer euró támogatás szociális vállalkozás indításához címmel tartott előadást, a projekt célja 21 szociális vállalkozás indítása, menedzsereknek és vállalkozóknak szóló, valamint pályázatírói és referensképzéseket is szerveznek. Fancsali Kálmán pályázati tanácsadótól a jelenlévők azt is megtudhatták, hogy a mezőgazdasági erőgépek és kapcsolható eszközök vásárlására 70 ezer lejt lehet igényelni.

Erőss Bea az E-cool projektről beszélt, Sándor Magdolna cégtulajdonos pedig saját tapasztalatairól. Utóbbitól megtudhattuk, hogy start-up-pályázat által indult el az E-DOCONS Office nevű cégük, szolgáltatásaik közé tartozik az induló vállalkozások bejegyzése, vállalati ügyek intézése, egyesületek és egyéb nonprofit szervezetek bejegyzése/felszámolása, valamint szövetségek bejegyzése. A résztvevők jó példaként ismerhették meg János Zsoltot, aki saját vállalkozásáról beszélt elmondva, hogy a start-up-pályázat által vásárolt egy minirakodót és egy szalagfűrészt.

Csíkszereda, 2020. február 20.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.