fbpx

Járványügyi szabályok – mit kell tudni az iskolakezdéssel kapcsolatosan?

FRISSíTÉS:

Határozatot fogadott el szeptember 2-án, csütörtökön,  az Országos Vészhelyzeti Bizottság (CNSU), amelyben felhatalmazta az egészségügyi és az oktatási minisztériumot az új tanévben érvényes járványügyi szabályokról és az iskolák működésének forgatókönyveiről szóló közös rendelet kibocsátására.

A két miniszter közös rendelete a következő forgatókönyvekkel számol:

  1. azokon a településeken, amelyeken az elmúlt két hétben jegyzett, ezer lakosra számított koronavírus-fertőzések száma 6 vagy ez alatti, valamennyi bölcsődében, óvodában és iskolában fizikai jelenléttel zajlanak a tevékenységek, a járvány terjedését megelőzni hivatott szabályok betartásával;
  2. azokon a településeken, amelyeken az elmúlt két hétben jegyzett, ezer lakosra számított koronavírus-fertőzések száma meghaladja a 6-ot, a vesztegzár elrendeléséig a bölcsődékben, az óvodákban és a sajátos nevelési igényű gyermekekkel foglalkozó tanintézetekben fizikai jelenléttel zajlanak a tevékenységek, míg az iskolák online oktatásra

A tanévkezdés részletei alább találhatók.

Sorin Cîmpeanu tanügyminiszter  Ioana Mihăilă egészségügyi miniszterrel közösen ismertette ma  az új tanévben érvényes járványügyi szabályokat összefoglaló rendeletet.

A közegészségügyi igazgatóságok honlapján feltüntetett fertőzöttségi rátát tekintik a hivatalos adatnak, ezt veszik figyelembe a tanintézetek működési módjának megszabásakor. A hatóságok minden pénteken összesítik a járványügyi adatokat és közlik az iskolákkal, a következő héten milyen forgatókönyv szerint folytatódhat a tanítás.

Amennyiben a fertőzési ráta 6 fölött alakul, az adott településen minden tanuló számára online oktatást rendelnek el, a bölcsődék és óvodák nyitva maradnak. Kivételt kizárólag a speciális oktatás képez, itt akkor is személyes jelenléttel járó oktatás-nevelés zajlik, ha a fertőzési ráta meghaladja a 6 ezrelékes küszöböt.

Abban az esetben ha egy diákot diákot koronavírus-fertőzéssel diagnosztizálnak, 6. osztályig valamennyi tanuló online oktatásra tér át. A nyolcadik naptól azonban már visszatérhetnek az iskolapadba, ha a gyerekeket tesztelik, és az antigén gyorsteszt eredménye negatív lesz.

A 7-12. osztályokban a beoltott vagy a koronavírus-fertőzésen átesett tanulók számára folytatódik a személyes jelenléttel zajló oktatás, a többiek online rendszeren keresztül tanulhatnak, és a 8. napon tesztelik őket.

A tesztelést vagy a tanintézet egészségügyi szakszemélyzete, vagy a közegészségügyi igazgatóság mobil csapata végzi. Abban az esetben, ha a szülő megtagadja a tesztelést, gyereke online oktatásban vesz részt  14. napig, utána visszatérhet az iskolába.

A tanulók COVID-19 elleni oltását a körülményektől függően az iskola egészségügyi személyzete vagy a közegészségügyi igazgatóság által kiküldött mobil csapat végzi, de az oktatási intézményhez közeli oltóközpontban is megkaphatják a vakcinát a gyerekek.

A korábban bejelentett tudnivalókhoz képest azonban változás is történt. A maszkhasználat ugyan kötelező az osztálytermekben de nem kötelező az egészségügyi maszk: textilből készült védőmaszkokat is hordhatnak a gyerekek, de fontos, hogy az takarja el az orrot és a szájat is.

A védőmaszk viselése az osztálytermekben kötelező, szabadtéren, az udvaron nem. Kivételt jelentenek a tanévnyitó ünnepségek, amiket egyébként meg lehet szervezni, amennyiben minden résztvevő maszkot visel és másfél óránál nem tart hosszabb ideig.

Azoknak a pedagógusoknak, akiket az új tanévben koronavírus-fertőzéssel diagnosztizálnak, azonnal karanténba kell vonulniuk, az iskola vezetőségének pedig meg kell oldania a helyettesítésüket. Fertőzési gócok kialakulása esetén fennáll a lehetősége annak, hogy nemcsak osztály-, hanem iskolaszinten felfüggesszék a tanítást.

Amennyiben egy adott településen a fertőzöttségi ráta meghaladja a 2 ezreléket, és az időjárási körülmények miatt nem lehet a szabadban megtartani a testnevelésórákat, el lehet halasztani, vagy más tevékenységekkel lehet helyettesíteni azokat.

Az oktatási és az egészségügyi tárca véglegesítette és a sajtó rendelkezésére bocsátotta a közös miniszteri rendeletet az új tanévre vonatkozóan, de a dokumentum aláírására csak az országos vészhelyzeti bizottság (CNSU) jóváhagyása után kerül sor.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.