fbpx

Jelentős fejlesztések várhatóak a megye egészségügyi szolgáltatásában

Az előzetes egyeztetések és a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház valamint a Csíksomlyói Tüdő- és Fertőzőosztályon tett látogatások során számos probléma megfogalmazódott. Kelemen Hunor, az RMDSZ szövetségi elnökével folytatott tárgyalást követően Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke Bukaresti egyeztetései során hétfőn, március 27-én Florian-Dorel Bodog egészségügyi miniszterrel is találkozott, annak érdekében, hogy a kórház munkatársai által is megfogalmazott észrevételekről egyeztessen és támogatást biztosítson a tárca a beruházásokra.

Jó hír, hogy a kért mágneses rezonancia vizsgálatokhoz használt gépet a minisztérium beszerzi a kórház számára, amely közel fél millió lejbe kerül. Jelenleg a csíkszeredai kórház egy hasonló gépet bérel, az így felszabadult összeggel tovább gazdálkodhat a kórház, akár szóba kerülhet új gépek bérlése vagy fejlesztések eszközölése. E mellett a már beküldött felszerelések támogatási igényeket is jelezte a megyeelnök, hogy fenntartják, ezek elbírálása folyamatban van.

A legfontosabb a csíksomlyói osztály átköltöztetése a rendelőintézet (poliklinika) épületébe. A decemberi pozitív szakvéleményt követően ugyanis nincs akadálya a két csíksomlyói osztály átköltöztetésének. A megyeelnök szerint a rendelőintézet átalakításával javul az egészségügyi szolgáltatás, így jobban össze lehet hangolni a tevékenységet. Idén szeretnék elindítani a közbeszerzési folyamatot a bővítési munkálatok megterveztetésére és kivitelezésére. A tárca vezető elvi támogatásáról biztosította a megyeelnököt. Az elkövetkezőkben folyamatosan egyeztetni fognak az egészségügyi tárca egyik, a miniszter által nevesített államtitkárral és a rövidesen meghirdetésre kerülő uniós forrásokat vonnának be ennek érdekében.

A labor vizsgálatoknak is helyet biztosítanának a bővítés során, jelenleg ugyanis a sürgősségi kórház magán cég szolgáltatásait kénytelen igénybe venni.

Az előzetes látogatások során az is kiderült, hogy a sürgősségi betegellátó termek bővítésére is szükség van, ugyanakkor a jelenlegi vagonos elhelyezés sem célszerű. 27 268 sürgősségi esetet kezeltek 2015-ben, tavaly 25 634-et, idén pedig 6 031-et, ezek a számok is azt a tényt erősítik meg, hogy szükséges az sürgősségi eseteket ellátó épület bővítése is.

Mindezen fejlesztések részei Hargita Megye Tanácsa egészségügyi stratégiájának, amely révén javítják a szolgáltatások minőségét és a kórház minden térségbeli rászorulót képes legyen ellátni, valamint csökkenteni a reakció időt a beavatkozásoknál. A megyeelnök ugyanakkor örvendetesnek nevezte, hogy a visszajelzések szerint az elmúlt években tett erőfeszítéseknek köszönhetően az orvostanhallgatók már érdeklődnek a csíkszeredai helyek betöltésére.

Csíkszereda, 2017. március 27.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.