fbpx
Fotó: Keresztes Zoltán

Jelentős támogatás a megyei kórháznak műszerek vásárlására

Nagy értékű támogatást kapott a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház orvosi műszerek és felszerelések vásárlására, a finanszírozást Hargita Megye Tanácsa az október 15-i, csütörtöki rendkívüli ülésén utalta ki, melyet a csíkszeredai megyeházán tartottak.

Az Egészségügyi Minisztérium 2 457 000 lejt utalt ki a megyei kórháznak műszerek és felszerelések vásárlására, ehhez hozzájárul Hargita Megye Tanácsa 10 százalékos támogatása. Így a kórház vezetősége vásárolhat a központi részlegbe két sterilizálókészüléket, egy röntgen készüléket a járóbeteg-rendelőbe, egy Doppler ultrahang készüléket az imagisztika részlegnek, egy galván 4 cellás és egy elektroterápiás készüléket a fizioterápiás osztályra, egy laparoszkópiás készüléket a sebészeti osztályoknak, 10 darab monitort, az idegsebészetnek műtéti mikroszkópot, az ideg- és mellkassebészetnek craniotomot, a toxikológiai osztálynak vizsgálókészüléket.

Borboly Csaba megyeelnök kiemelte: legfőbb céljuk a kórház fejlesztése, éppen ezért fontos ez a jelentős összegű támogatás. Ugyanakkor felvázolta az aznapi, Épülő Székelyföld Leader-partnerséggel című konferencia fontosabb következtetéseit, kiemelve a Leader-térségek támogatásának fontosságát, hiszen nagyon nehéz lesz átvészelniük az átmeneti időszakot az újabb pályázati időszak kezdetéig. Ugyanakkor fontos, hogy olyan pályázati rendszert dolgozzanak ki a Leader-program keretében, amely az alulról jövő kezdeményezéseket támogatja, azokat a programokat, amelyekre nem lehet pályázni a nagyobb támogatási rendszerekben, de nagyban hozzájárulnak a kis- és középvállalkozások elindításához, fejlesztéséhez.

Csíkszereda, 2015. október 15.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.