fbpx

Jó megállapodás

Az RMDSZ elnöke az alábbi négy feltételt tartalmazó megállapodást írta alá az USL vezetőivel szeptemberben. Én azt gondolom, hogy ami fontos számunkra, az itt négy bekezdésben össze van foglalva. Az sem csökkenti az egyezség fontosságát, hogy Antonescu nem tartotta be. Az elmúlt 22 esztendő romániai demokráciájának tapasztalata, hogy amit leírtak, ami tárgyalóasztalra került, az előbb vagy utóbb valósággá vált.

Nem kerültünk most be a kormányba, de e megállapodás alapján az USL vezetői, főleg a PSD vezetői nem tehetik meg azt, hogy a régiós felosztás, az új alkotmány, a megszerzett jogok megtartása és más, bennünket, erdélyi magyarokat érintő kérdésekben akaratunk ellenére cselekedjenek, úgy tegyenek, mintha nem is lennénk.

Amióta napvilágra került a megállapodás szövege, azt látom, hogy az RMDSZ kormányzati szerepvállalása kapcsán az „antennákon” keltett mesterséges felháborodás alábbhagyott, a román politika szavatartóságáról kapcsolatos sztereotípiák ugyanis most megint beigazolódtak, és tudják jól az illető tévéadók szájtépő műsorvezetői, hogy e sztereotípiáktól igencsak szabadulni szeretne mindenki, politikus, néző, szavazó egyaránt.

Én remélem, hogy Victor Pontának lesz kellő elszánása és ereje ahhoz, hogy e sztereotípiát meghaladja, és egy európai uniós állam vezető politikusához méltó módon hitelessé tegye a román politikus által aláírt megállapodásokat, vállalásokat, egyszóval az adott szó becsületét visszaszerezze.

Az RMDSZ–USL-megállapodás további sorsa, illetve magának az RMDSZ kormányzati részvételének a kezelése rajtunk túlmutató kérdés, valójában arról szól, hogy képes-e, tud-e egy miniszterelnök, egy politikai elit a 21-ik század Európájában elfogadott normák szerint kormányozni, politizálni, vagy sem. Az elkövetkező fél–egy évben ez a kérdés eldől.

 

 Documentul tripartit prevedea patru lucruri:

1.     Dacă USL nu obţine la alegerile generale 50 la sută plus unul dintre mandatele parlamentare, UDMR intră la guvernare şi formează împreună cu USL majoritatea parlamentară.

2.     Dacă USL obţine mai mult de 50 la sută plus unul din mandate (n.r. – fără a se preciza cât de mult peste acest prag), UDMR este de asemenea invitată la guvernare şi formează majoritatea parlamentară alături de USL. După alegeri, negocierile urmau să se poarte în funcţie de ponderea parlamentară a părţilor.

3.     Pe perioada guvernării comune, nu va fi afectat nici unul dintre drepturile deja obţinute de minorităţile naţionale.

4.     Cele trei părţi se vor consulta şi vor colabora în chestiuni care privesc noi drepturi ale minorităţilor, revizuirea Constituţiei şi reorganizarea administrativă (n.r. – fără a se intra in detalii), iar deciziile nu se vor lua decât împreună.

 703 total views,  1 views today

Hozzászólások
Loading...