fbpx

Jó ütemben haladnak a Büdösfürdő felé vezető út munkálatai

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke helyszíni látogatása során már a forgalomjelző táblákat helyezték ki a Büdösfürdő felé vezető 123D jelzésű megyei úton. A keddi, október 4-i terepszemlén jelen volt továbbá Péli Levente, a megyei tanács Beruházás vezérigazgatóságának vezetője, Molnár Zsuzsanna a vezérigazgatóság szerződésfelelőse, Becze István térségi megyei tanácsos, Székely Ernő Csíkszentkirály polgármestere,  Kencse Előd Csíkszentimre polgármestere, Fülöp Kinga alpolgármester valamint a kivitelező Multipland Kft. képviselője.

A községek polgármesterei elégedettségüket fejezték ki a munkálatok haladását illetően. Mint arról korábban tudósítottunk az 5,8 kilométeres szakaszon leterítették a kötőréteget. A kivitelező helyszíni beszámolója szerint az időjárás függvényében elkezdik a kopóréteg leterítését is, akár már csütörtökön. A megyeelnök felhívással fordul a térségi erdőtulajdonosokhoz, hogy tekintettel arra, hogy az útszakaszt sikerült rendbe tenni mindannyiunk felelőssége azt rendeltetésének megfelelően használni, vagyis a rönkszállítást a súlykorlátozások mellett kell megoldani, elkerülve azt, hogy a megyei tanács a rendőrség közbelépését kérje, ebben a térségi polgármesterek segítségét is kérte.

Folyamatban van az út további szakaszának felújításához szükséges szerződés előkészítése, amely megkötése jövő hét első felére várható, ezt követően kezdődhet a ballasztréteg és törtkő leterítése egészen a település központjáig. Amennyiben az időjárási viszonyok lehetővé teszik és novemberben 5 celsius fok feletti hőmérséklet lesz több napon keresztül az alapréteg leterítésére még idén sor kerülhet.

Borboly Csaba megyeelnök ugyanakkor elmondta, hogy a több mint négymillió lejes beruházásra a megyei tanács kénytelen volt saját forrásból fedezni a munkálatokat, miután a kormány a 2016-os évre felfüggesztette az elszámolások elfogadását forrás hiány miatt. Ezt az összeget pedig igyekeznek visszaigényelni a kormánytól annak érdekében, hogy a megye más útjain is elkészülhessenek a beruházásokkal, ahová ideiglenesen máshonnan csoportosítottak át összegeket. Ugyanakkor a helyszíni szemle alkalmával több szakaszon a kivitelező a kötőréteg vastagságát is mérte, amely mindenhol meghaladta a kötelező minimális öt centiméteres előírást. Ennek kapcsán Borboly Csaba úgy fogalmazott, hogy alapos munkát végeztek, hiszen manapság ritka, ha egy útépítő nem spórolja ki az alapréteget, amelyet bízik benne más cégek is követni fognak.

A megyeelnök blogjában részletesen leírja a büdösfürdői út felújításának történetét.

Csíkszereda, 2016. október 4.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.