fbpx

Jól áll a magyarság!

Választások előtti hónapokban a romániai közvélemény-kutatók 4-5 százalékon szokták mérni az RMDSZ-t, amiből általában az etnikai arányunknak megfelelő 6,5% szokott kikerekedni. Ez 7-7,5% mandátumot eredményez, ami egy arányos választási rendszerben, mint amilyen a román, a mérleg nyelve szerepét biztosítja. Ez a garancia jogaink érvényesítésére, ezért történt meg a közbirtokossági erdők visszaszolgáltatása, ezért folyamatos az egyházi vagyon visszaszolgáltatása, ezért van magyar tagozat a Babeş–Bolyain, ezért lesz a MOGYE-n, ezért van decentralizáció, kisebbségbarát oktatási törvény, ezért újult meg 200 millió euróból a Kökös–Szászrégen közötti országút, ezért tudjuk megakadályozni a megye-összevonási terveket stb. – nem sorolom tovább.

A Krónika cikkét elolvasva azt látom, hogy jelenleg nincs egyetlen olyan felmérés sem, amely a régi, megszokott arányokat hozná nekünk. Mindenki 5% felett mér, van, aki 7%-on. Két hónappal az önkormányzati kampány kezdete előtt ez nagyon jó hír, azt jelenti, hogy az erdélyi magyar ember számára a politikában a kevesebb többet jelent, és a járt utat nem adja a járatlanért.

Most, a jelöltállítások előtt, riválisainknak még egyszer át kell gondolniuk, mire is vállalkoznak, mi is az, amit kitűznek célul, mert az RMDSZ leváltásában, egyáltalán pozícióinak megingatásában az erdélyi magyar emberek nem partnerek. Sőt minden bizonnyal számos településen még további teret nyernek az RMDSZ-es, illetve a vele szövetséges polgármesterek, tanácsosok.

Betonfalnak rohanni fejjel lehet, de fájdalmas. A falbontásnak neki lehet ugrani csákánnyal is, de néhány szikrán túl semmi eredménye, és előbb-utóbb kitörik a csákány nyele. És természetesen lehet ezt a falat tovább építeni, erősíteni.

Döntés kérdése az egész.

Az őszi összefogást most lehet megalapozni, illetve most lehet megásni a sírját.

Hargita megyei, székelyföldi vonatkozásban volt egy etikaikódex-javaslatom, de elutasítás, lefitymálás lett a sorsa. Ha megismerem a másik két párt megyei tanácsi elnökjelöltjét, akkor még egyszer megküldöm ezt a javaslatot. Bízom benne, hogy akkor pozitív fogadtatása lesz.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.