fbpx

Jól fizető munkahelyeket kell létrehozni!

– A választások közeledtével eredményesebben lehet lobbizni a polgármestereknél – hangsúlyozta Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke március 31-én, csütörtökön a Központi Fejlesztési Régió Ügynöksége és a csíkszeredai IT PLUS Cluster által szervezett tájékoztató szemináriumon. A megyeelnök előadásában arra ösztönözte az IT-ágazat képviselőit, hogy ötleteikkel, elképzeléseikkel forduljanak a megyei tanácshoz is. A rendezvényen a kis- és középvállalkozások versenyképességét és a vállalkozások fejlődését elősegítő modern információs és kommunikációs technológiai lehetőségekről tájékoztatták az érdeklődőket a csíkszeredai Fenyő Szállóban.

Borboly Csaba a közhivatalok szerepéről és felelősségéről beszélt a kis- és középvállalkozások versenyképességének növelésében. Bemutatójában kiemelte az IT-ágazat jelentőségét a megye fejlődésében, ami nagy hangsúlyt kapott Hargita megye fejlesztési stratégiájában a 2014–2020-as időszakra, egy fejezet az IT-terület hatékonyabbá tételével foglalkozik.

– Az ágazat nagyobb odafigyelést érdemel a közhivatalok részéről, ezek a beruházások nem igényelnek hatalmas összegű beruházásokat, viszont ebben vannak a legnagyobb bérek. A munkahely létrehozása mellett fontos a jól fizető munkahelyek létrehozása, ugyanakkor oda kell figyelnünk arra is, hogy legyen, aki betöltse ezeket a munkahelyeket – hangsúlyozta a megyeelnök, aki fontosnak nevezte egy együttműködési egyezmény megkötését a képzési és a vállalkozói ágazat között annak érdekében, hogy a piac igényeivel összhangban legyenek a képzések megyeszerte. Többek között ez irányban történt nemrégiben nagy előrelépés Székelyudvarhelyen, ahol CNC-gép kezelésére oktató szak indításával igyekeznek pótolni a térségben tapasztalható szakemberhiányt. Ugyanakkor az E-kormányzás program révén a megyei tanács törekszik a bonyodalmas bürokrácia feloldására. Mindemellett a székelyudvarhelyi vállalkozói inkubátorházat is IT-vállalkozások tudnák a legnagyobb mértékben kihasználni. Ennek kapcsán Borboly Csaba elmondta, hogy Csík és Gyergyó térségéből is igény mutatkozik hasonló inkubátorházak létesítésére. A megyeelnök ugyanakkor elismerését fejezte ki a csíkszeredai IT Plus Clusternek többéves eredményes munkájáért és példaértékű tevékenységéért.

Csíkszereda, 2016. március 31.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.