fbpx

Jövőt építünk fiataljainknak

Öröm ilyen sok fiatalt látni, akik a nehezebb körülmények ellenére is részt vesznek a Csíksomlyói Ifjúsági Találkozón (CSIT). A járványhelyzet nagyon sok eseményt átalakított, de bízom benne, hogy az online találkozások is felemelő érzést jelenthetnek, a szervezőknek pedig külön köszönöm, hogy ilyen formában is létrehozták ezt az eseményt.

A hit mindannyiunk életében egy fontos alapkő, amelyet már gyermekkorunktól kezdve ápolunk és védünk. Ezért fontos, hogy az ifjúság a hit jegyében tanuljon, munkálkodjon és értékeket teremtsen a jövő nemzedékeinek. Ez a találkozó megfelelő alkalom arra, hogy a fiatalok elmélyedjenek hitükben, olyan témákról is beszélgessenek, amely számukra nehézséget okoz és ezekre talán közösen megoldásokat is keressenek.

A CSIT munkáját áttekintve elmondhatjuk, hogy az elmúlt időszakban számos olyan tevékenységet folytatott, amellyel az itt élő ifjúság még inkább gazdagodott. A fiatalok a társadalom hasznos tagjának érezhetik magukat, a mostani járványhelyzetben a csapatmunka fontossága még inkább kiéleződött, a diákok több területen is ki tudták magukat próbálni.

Hargita Megye Tanácsa a továbbiakban is prioritásként kezeli az ifjúságot érintő kérdéseket, problémákat megyeszerte, ezért kifejezetten örülök a CSIT működésének. Számomra fontos, hogy a diákok is többrétű támogatásban részesüljenek, ezért megteszünk minden olyan lépést, amivel még inkább tudjuk segíteni munkájukat. Számos olyan prioritási pont van, amelyben csakis közösen tudunk haladni, ilyen például az oktatás, kultúra, nevelési és képzési programok szervezése, a fiatalok társadalmi részvétele.

Hargita Megye Tanácsának fontos, hogy időben felzárkóztassa a fiatalokat. Fontos, hogy az igényeknek megfelelően szervezzük meg az állásbörzéket és karrierlehetőségeket népszerűsítő eseményeket a megyében, továbbá az oktatási problémákat érintően vegyük figyelembe a diákok szempontjait is. Ezért is biztosítja a Tanács a gyakornoki programokat, erre idén is várjuk az ifjúságot. Azt gondolom, a közös munkának két fontos célkitűzése kell legyen: a fiatalok életminőségének javítása és az itthon maradás feltételeinek megteremtése. A CSIT tehát számíthat a jövőben is támogatásunkra, emellett szívesen fogadjuk a szervezőket programjaink társszervezőjeként.

Zárásként még egy gondolat: az elmúlt évtizedekben sok szó esett már az autonómiáról, de autonóm közösség csak autonóm, önálló, életrevaló egyénekből válhat. Az autonómia nem születik a semmiből, azért naponta tenni kell, ki-ki a maga területén. A közéleti szerepvállalás fontos már fiatalkortól kezdve, erre számos lehetőség nyílik különböző egyesületekben: ifjúsági, önkéntes tűzoltói, egyházi stb. Ezek által nem várjuk az autonómiát, hanem gyakorolhatjuk azt, még ha csak egy-egy szeletéről van is szó. Arra biztatok minden fiatalt, hogy bátran vágjon neki, hallassa a hangját, legyen csapattag! Ez adja ugyanis közösségünk erejét, és így nem győzhet le, nem törhet meg senki bennünket! Ezért cselekszünk naponta a hit, munka, bizalom jegyében, mindenki a maga helyén, tehetsége és lehetőségei szerint.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.