fbpx

Hargita hazavár!

A koronavírus-járvány idején nagyon sok fiatalban megfogalmazódott a kérdés: maradjak abban a városban, ahol egyetemi hallgató vagyok, esetleg voltam, vagy menjek haza? A kérdésre, amelyet önmagukhoz intéztek, úgy tűnik, pozitív válasz született, hiszen sokan hazaköltöztek, bízva abban, hogy itthon is megtalálják a számukra megfelelő állást, és abban, hogy itthon is van jövő.

Ez számunkra azt sugallja, hogy a kemény munka, az állásbörzék, fórumok és a fiatalok iránti elköteleződésünk lassan meghozza gyümölcsét (https://www.borbolycsaba.ro/hargita-hazavar-allasborze-kolozsvaron-egyetemistak-szamara/, https://www.borbolycsaba.ro/itthon-is-van-jovo-2/, https://www.borbolycsaba.ro/aki-tenni-akar-annak-hargita-megye-egy-vonzo-hely/). Hargita megye életképességéhez alapfeltétel a fiatal, frissen végzett szakemberek jelenléte, a hazaköltözési trend pedig azt jelenti, hogy közülük úgy látják, pozitívak a kilátásaik itthon. Hargita Megye Tanácsa ezután is támogatja őket ebben a folyamatban.

Ha optimisták vagyunk, a negatív töltetű csapásokat, eseményeket nem megoldhatatlan problémaként éljük meg, hanem olyanfajta kihívásként, amellyel a jövőben meg kell küzdeni. Bár az elvándorlás, a fiataljaink nagyvárosokban való maradása negatívan hat a megyére, a pozitív hozzáállásunk egyik bizonyítéka az, hogy létrehoztuk a Hargita hazavár! nevű kezdeményezést, a www.diakmunka.ro portált, valamint a www.hargitahazavar.ro weboldalon a koronavírus-járvány miatt külföldön rekedt embereknek is megpróbáltuk összegyűjteni a külföldi álláslehetőségeket.

A pozitív feltételek megteremtésére jó példa a Hargita hazavár!, amely mára már egy jól ismert projekt lett, hiszen a fiataljaink és a munkaerőt kereső vállalatok és intézmények nagy érdeklődést mutatnak iránta. Nem csak egy átlagos projektről van szó, nevéből adódóan egyfajta brand is lett a más erdélyi városokban tanuló hallgatók számára. Jelenleg 77 állásra kötöttek munkaszerződést, és 111 vállalat hirdetett meg összesen 136 álláslehetőséget.

Úgy gondolom, jó az irány. Optimistán és elkötelezetten folytatjuk a munkát a hit, munka, bizalom jegyében, hogy Hargita megye minden szempontból életképes megye és közösség lehessen.

Hargita Megye Tanácsa részéről továbbra is arra bíztatjuk a vállalkozásokat is, hogy hirdessenek fizetett gyakornoki programokat. Harmadik internship programunkat hirdettük meg. A korábbi gyakornoki program résztvevői közül többen ma már intézményünket erősítik és sokan jól szerepeltek az állásinterjún a program elvégzése után különböző vállalkozásoknál.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.