fbpx

Kalákával egybekötött tanácsülést tartottak Csíkdelnén

Első körben csak a legnehezebb helyzetben lévő iskolák kapnak támogatást

A Csíkpálfalva községhez tartozó Delnén tartotta meg soros ülését Hargita Megye Tanácsa, a 2-es számú elemi iskola és óvoda egyik tantermében, október 19-én, szombaton. A helyszínválasztás oka az volt, hogy a tanácsosok az ülést követően – a percekkel azelőtt meghozott döntésük értelmében – máris nekiláttak az iskola korszerűsítését szolgáló kalákának. Az összefogás eredménye új mellékhelyiség lesz, és a munkálatok első részét – főként a terep-előkészítést – a tanácsosok,  a polgármester és a szülők végezték, de kivette a részét a munkából Korodi Attila RMDSZ-es parlamenti képviselő is.

Mint ismeretes, a megyei tanács Hargita megyei kaláka a gyerekeinkért nevű kezdeményezése annak érdekében jött létre, hogy segítse az egészségügyi működési engedéllyel nem rendelkező iskolákat, óvodákat a felzárkózásban. A megyei közegészségügyi igazgatóság kimutatása szerint ugyanis a községi, falusi óvodák 31,9%-a működési engedély nélkül fogadja a gyerekeket. A célok megvalósítására a 2006/273-as törvény 15. cikkelye ad lehetőséget, így a polgármesteri hivatalok indokolt kérése alapján a megyei tanács tartalékalapjából a rendkívül nehéz helyzetbe került helyi közösségeket támogathatja, például iskolák bezárása esetén. Ez költségvetés-kiigazítással jár, amelynek eredményeként olyan összegeket szánnak a kalákára, amiket egyébként nem költöttek volna el. Emellett a kormánytól további kétmillió lej érkezik, amelyet szintén erre a célra fordítanak.

A tanácsülésen Borboly Csaba, a megyei tanács elnöke elmondta, hogy a megye költségvetésének módosítása útján tudják biztosítani a szükséges eszközökre kért összegeket.

– Mai ülésünk lényege, hogy javítsunk az iskolák nehéz helyzetén. A kalákakezdeményezéssel nagy fába vágtuk a fejszénket, hiszen az elmúlt hetekben 85 kérés érkezett be. Első lépésben 23 tanintézetnek ítéltünk oda támogatást. Ebben a döntésben azt vettük figyelembe, hogy melyek azok az iskolák, amelyekben a legsürgősebben neki kell látni a munkálatoknak, mert nem rendelkeznek egészségügyi engedéllyel, emellett pedig reális árúak az igényléseik – mondta a megyeelnök.

A támogatások elosztásánál szem előtt tartották azt is, hogy a fából készülő hiánycikkekre, valamint a munkadíjakra nem szánnak pénzt: előbbit a közbirtokosságoktól remélik, utóbbit a kalákázók önkéntes munkájukkal váltják ki.

A megyei tanács ülésén részt vett Ferencz Csaba, Csíkpálfalva község polgármestere is, aki örömét fejezte ki, hogy az összefogás révén helyi erővel tehetnek azért, hogy a kisiskolások megfelelő körülmények között tanulhassanak. Szintén a résztvevők között volt a Márton Ferenc Általános Iskola – amelyhez a csíkdelnei elemi is tartozik – igazgatója, Pál Katalin, aki elmondta, hogy a kalákának köszönhetően 52 gyermeknek lesz az egészségügyi normáknak megfelelő illemhelye.

A legtöbb iskola esetében az illemhelyek vannak rossz állapotban, de a tantermek vagy az épületek bejárata, lépcsők is felújításra szorulnak, sok helyen új ablakokra lenne szükség, ki kell cserélni a kerítést, és a tetőszerkezetekkel is számos helyen gondok vannak. A megyei tanács helyi cégek ajánlatait várja, amelyek jutányos áron vagy akár ingyen biztosítanának alapanyagokat a felújításokhoz. Emellett a lelkes önkéntesek jelentkezésére is számítanak, hogy minél hatékonyabban folyjanak a  munkálatok.

A támogatást elnyert iskolákról a következő link alatt található térképen tájékozódhatnak: http://kalaka.hargitamegye.ro/terkep/. A felújításra szoruló iskolák állapotáról részletes beszámoló található a kaláka számára készített facebook-oldalon:https://www.facebook.com/kalakaHR?fref=ts.

 

További határozatok

A tanácsosok az ülésen egyhangúlag elfogadták az egyházak által igényelt támogatások odaítélését is. Borboly Csaba a történelmi egyházak képviselőivel korábban folytatott megbeszélései alapján javasolta, hogy az egyházak által különböző javításokra, ravatalozóépítésre kérvényezett mintegy 100 ezer eurónyi összeget különítsenek el számukra az idei költségvetésből.

A testület egyúttal azt is eldöntötte, hogy az Oroszhegyhez tartozó Üknyéden karácsonyra megvalósul az áramellátás. Ugyanakkor engedélyezték a gyergyóremetei integrált hulladéktározó műszaki és kivitelezési tervét, amelyet a környezetvédelmi minisztérium is jóváhagyott, így elkezdődhet az erre vonatkozó közbeszerzési eljárás.

Csíkdelne, 2013. október 19.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.