fbpx

Kedd éjféltől egészségügyi vizsgálatnak vetik alá a Romániából Magyarországra utazókat

Kedd éjféltől szigorítja a határellenőrzést Magyarország, jelentette be a kormány vasárnapi sajtótájékoztatóján Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter. Az országokat három kategóriába sorolják. A sárga vagy piros jelzéssel besorolt országból belépő személyeket a határon egészségügyi vizsgálatnak vetik alá, és akár beigazolódik a fertőzés, akár nem, karanténba kell vonulnia. Két tesztet végeznek el rajta: ha sárga országból érkezett, és az első tesztje negatív, kijöhet a karanténból, vörös országból érkezők esetében azonban mindenképpen két negatív teszt kell.

A magyar állampolgárral azonos megítélés alá esik az, aki Magyarországon állandó tartózkodásra jogosult, családtagjával együtt, ha ezt a jogát okmánnyal igazolja, illetve aki rendelkezik az idegenrendészeti hatóság valamely jogcímen 90 napot meghaladó idejű tartózkodásra kiadott, Magyarország területén való tartózkodásra jogosító érvényes engedélyével, és az erről szóló okmányt belépéskor bemutatja. A rendelet hatálya nem terjed ki arra a személyre, aki a Magyarországra való belépéskor hitelt érdemlően igazolja, hogy a határátlépésre jelentkezés napját megelőző hat hónapon belül a COVID–19 betegségen átesett.

A sárga országokból érkező nem magyar állampolgároknak akkor is 14 napos hatósági karanténba kell vonulniuk, ha a határon elvégzett vizsgálat során nem merül fel a fertőzés gyanúja. Ha felmerül, nem léphetnek be Magyarország területére.

A külföldi állampolgárok nem léphetik át a határt, ha vörös jelzéssel ellátott országból érkeznek.

Ha a külföldi állampolgár a Magyarországra történő belépést megelőző öt napon belül, legalább 48 órás időkülönbséggel, két alkalommal elvégzett, az egészségügyi szakmai szabályoknak megfelelő molekuláris biológiai vizsgálat – SARS-CoV-2-teszt – eredményét tartalmazó, magyar vagy angol nyelvű okirattal igazolja, hogy a SARS-CoV-2 koronavírust a szervezetében a vizsgálat időpontjában nem mutatták ki, akkor nem szükséges a járványügyi megfigyelés.

A magyar kormány augusztus 1-ig vállalja a tesztek költségeit, ezt követően mindenkinek magának kell vállalnia. A tranziforgalomra és az árukereskedelemre nem vonatkoznak az új szabályok.

Az országok listáját újra és újra felül fogják vizsgálni, jelenleg a következő besorolás érvényes:

  • Sárga: Bulgária, Románia, Portugália, Svédország, Egyesült Királyság, Norvégia, Oroszország, Szerbia, Japán, Kína, USA.
  • Vörös: Albánia, Bosznia-Hercegovina, Fehéroroszország, Koszovó, Észak-Macedónia, Moldova, Montenegró, Ukrajna.

Forrás: MTI

Bővebben  a magyarországi tranzitútvonalakról: http://www.police.hu/hu/hirek-es-informaciok/legfrissebb-hireink/hatarrendeszet/humanitarius-korridor-0

 

 

 

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.