fbpx

Kedvezőtlen hatású az uniós élelmiszersegély-program költségvetésének megkurtítása

A kohéziós politikára vonatkozó jogszabálycsomagról szóló állásfoglalást fogadott el az Európai Unió helyi és regionális hatóságokat képviselő tanácsadó szerve, a Régiók Bizottsága a január 31–február 1-jén tartott brüsszeli plenáris ülésének második napján, pénteken.

Kedvezőtlen hatású az uniós élelmiszersegély-program költségvetésének megkurtítása

A kohéziós politikára vonatkozó jogszabálycsomagról szóló állásfoglalást fogadott el az Európai Unió helyi és regionális hatóságokat képviselő tanácsadó szerve, a Régiók Bizottsága a január 31–február 1-jén tartott brüsszeli plenáris ülésének második napján, pénteken. A szövegben többek között az áll, hogy a Régiók Bizottsága „sajnálja, hogy az Európai Tanács november 22–23-i ülésének következtetéseiben a leginkább elesetteket támogató élelmiszersegély-program költségvetésének megkurtítását javasolta (2,5 milliárd euró helyett 2,1 milliárd eurót); kéri, hogy a programot egyértelműen válasszák el az ESZA-tól, és fontosnak tartja, hogy a többéves pénzügyi keret 2. fejezetéből (KAP) megfelelő forrásokat csoportosítsanak át rá”. Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, aki 2012 októberétől a Régiók Bizottságának állandó tagja, a fent idézett passzust kiegészítette módosítójavaslatában. A tanácselnök szerint az élelmiszersegély-programnak nem csupán a közélelmezés, hanem a társadalmi, sőt a területi kohézió szempontjából is fontos szerepe van, ezért a költségvetési kurtítás többszörösen kedvezőtlenül érintheti az EU közösségeit.

– Az intézkedés a program járulékos társadalmi haszna és a közösségi szolidaritás ellen hat. A program a területi kohézióhoz is hozzájárul figyelembe véve azt, hogy a rászorulók rendszerint vidéki, periferikus térségekből kerülnek ki, ahol az emberek életszínvonala elmarad az átlagtól – nyilatkozta Borboly Csaba, akinek javaslatát ezúttal, szemben az előző napi üléssel, nem támogatta az európai néppárti (EPP) frakció.

A Régiók Bizottságának csütörtöki, brüsszeli plenáris ülésén Borboly Csaba az Európai Unió nagyobb pénzügyi együttműködésére, valamint a megújuló energiák támogatására vonatkozó módosítójavaslatokat nyújtott be, amelyeket a testület elfogadott. A január 31-én megszavazott indítványokról bővebben a www.hargitamegye.ro honlapon olvashatnak (http://www.hargitamegye.ro/index.php?pg=news_3_1986).

Csíkszereda, 2013. február 1.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.