fbpx

Késik a járda építése Zetelakán

Lassan halad a megyei tanács Járdaprogramja keretében épülő járda elkészítésével a kivitelező Zetelakán. A beruházás kivitelezését egy bákói cég nyerte el, aki a kezdéssel is késett, és az eddig elvégzett munkája is pontszerű javításokra szorult. A megyei tanács munkatársai szeptember 12-én a helyszínre látogattak, hogy az építő, a tervező, a szakértő és a helyi polgármesteri hivatal képviselőinek jelenlétében megbeszéljék, milyen pontosításokra, kiegészítésekre van szükség a tervben, a kivitelezésben, valamint megegyeztek arról, hogy a problémák megoldását célzó feladatok közül ki mit vállal. A megkötött szerződésben foglaltak szerint a kivitelezőnek szeptember 20-ig kellett volna elkészülnie az aszfaltozott járdával, azonban szerződéshosszabbítást kért október végéig. A cég feladatait határidőkkel jegyzőkönyvbe foglalták.

Az egyeztetések során sikerült közösen a helyi önkormányzat és a tervező közreműködésével a megfelelő megoldásokat megtalálni a munkálatok kivitelezése érdekében, ehhez azonban a kivitelező cégtől is megfelelő hozzáállásra is szükség van. A település önkormányzatával továbbra is szorosan együttműködünk, hogy az ősz folyamán befejeződhessen a járda, és lehetőleg ne juthassunk oda, hogy a tél bekövetkeztével félbe kelljen hagyni a munkálatot, és az addig kész elemek tönkremenjenek tavaszig. Ezért a megyei tanács szakemberei folyamatosan számon kérik és ellenőrzik a kivitelező cég munkáját. A vállalkozó megkapta a kért haladékot, október 31-ig kell elkészülnie a járdával. Ha ekkorra sem végez minőségi munkát, a megyei tanács nem fogja átvenni, mert nem hagyhatjuk magunkat – fogalmazott a megyei tanács elnöke az eddig elvégzett munkával kapcsolatosan megjelent panaszokra vonatkozóan.

Kiderült, hogy az említett cégnek pénzügyi nehézségei adódtak, annak ellenére, hogy a megyei tanács részéről megtörténtek az ehhez szükséges kifizetések. A munkálatok határidőn belüli elvégzésére kell sürgősen megoldást találnia a kivitelezőnek.

A megyei tanács Járdaprogramja idén márciusban indult, két helyszínen közel három km-es szakaszon kezdtek el dolgozni. Mindkét helyszínen ugyanazon bákói cég nyerte el a kivitelezést. A munkálatokat Gyergyóalfaluban kezdték, ahol megvalósult a Petőfi Sándor kultúrház előtti járda térkövezése 0,16 km hosszúságban, a munkálatok átadása is megtörtént. Zetelakán a cég a gyergyóalfalvi beruházás befejezése után fogott neki a munkálatoknak, csúszással. A 2,8 kilométeres megyei útszakasz egyik oldalán húzódó járda tervét a zetelaki önkormányzat biztosította, a többi szükséges költséget a megyei tanács állja Járdaprogramja révén. A munkálat elindításakor a helyi önkormányzat megoldotta a háztartások ivóvíz és szennyvíz csatlakoztatását a meglévő fő hálózatokra, ez azonban nem szolgálhat magyarázatra ilyen mértékű csúszásra a kivitelező részéről. A helyi tanács és a polgármesteri hivatal ez ügyben számtalanszor jelezte a megyei tanácsnak a gondokat, amely fontos volt, annak érdekében, hogy közösen megoldást keressenek a az ügy kezelésére.

Eddig a szakasz egyes részein elkészült a támfal, a szegély, a betonsánc, valamint a járda alapozása is megtörtént, ezután következne az aszfalt leterítés a járdaszakaszra. Az egyeztetésen elhangzott, a tervben foglalt egyes technikai megoldások pontosítások, részletrajzok elkészítését igényelték, ezért ki kell egészíteni a járda, a szegély hosszúságára, a járdafelület változó szélességére (az adott terepviszonyoknak megfelelően) vonatkozó adatokkal, valamint ismételten fel kell mérni, hogy a bejáratoknál milyen hosszúságú és szélességű bekötésekre van szükség, ezt párhuzamba vonva a rendelkezésre álló anyagmennyiséggel. A beruházás teljes befejezésére október végéig kapott haladékot a kivitelező. A céggel való jobb kommunikáció, folyamatos ellenőrzés, további problémák elkerülése érdekében megállapodtak, hogy ezentúl minden héten gyűlést tartanak a munkálatok befejezéséig.

Borboly Csaba korábban is egyeztetett a járdaprogramról Zetelakán Nagy Attila polgármesterrel és Sándor Barna térségi megyei tanácsossal, már akkor is megfogalmazódott, hogy a járdaépítés és a sánc kialakításával egy időben a háztartások szennyvíz elvezetését is megoldják, ami miatt csúszás várható. Az erről készült bejegyzés elérhető a következő linken: https://www.facebook.com/borbolycsaba/photos/a.358855334161856.73407.215328865181171/1294212803959433/?type=3&theater, valamint a témához kapcsolódó előző közleményünket itt olvashatják: http://hargitamegye.ro/hirek/kozel-3-km-jarda-epul-gyergyoalfaluban-es-zetelakan.html.

Hargita Megye Tanácsa Járdaprogramjában procedurális módosítások történtek, amelyeket a tanács testülete a legutóbbi soros ülésén fogadott el. A változásokról a megyei tanács illetékes munkatársai levélben értesítették a Hargita megyei polgármestereket, valamint ismételten felhívták az érintettek figyelmét, hogy jelentkezzenek a programra. Idén igénylést nyújtott be Gyergyócsomafalva, Székelyszentkirály, Ditró, illetve Csíkszentkirály önkormányzata, ezek elbírálása folyamatban van. Továbbá ebben az évben a programról levélben érdeklődött Szentábrahám, Gyergyóhodos, Gyergyóújfalu, Csíkszentsimon, Újszékely, Bögöz, valamint Kányád polgármestere.

Csíkszereda, 2017. szeptember 21.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.