fbpx

Készülnek a X. Székelyföldi Lovas Ünnepre Gyergyószentmiklóson

Hargita megye legszínesebb és legjelentősebb lovas rendezvényét, a X. Székelyföldi Lovas Ünnepet idén szeptember 2-3. között szervezi meg a Krigel Sport Klub a megyei tanács és a gyergyószentmiklósi önkormányzat társszervezésében, a részleteket sajtótájékoztató keretében ismertették. A szervezők hetven különböző programmal készülnek, amelyek között állandónak számít a kézműves vásár, bábszínház, lovaglási lehetőség gyermekeknek, idén is kitüntetik a legidősebb és legfiatalabb, valamint leghosszabb hajú résztvevőt, csatáznak a polgármesterek, bírálják a kutyákat. Az állandó programok mellett újdonságnak számít a western show, a lovas kaszkadőrük pedig a korábbiaknál is ütősebb bemutatóval biztosítanak igényes kikapcsolódási és feltöltődési alkalmat a megszokott nagyszámú érdeklődőknek.

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke a rendezvényt a megye legrangosabb lovas eseményének nevezte, amelyre büszkék lehetnek. Meggyőződése, hogy hozzájárul a térség vonzerejének növeléséhez, és a vendégéjszakák számának gyarapodásához.

– További hozadéka a lovas programoknak, hogy Hargita megye fokozatosan nagy hatalommá válik a lovas turizmusban Székelyföldön, mivel lovaglásra alkalmas szép tájakban gazdag, és ha a medveproblémát is sikerül megoldani, akkor egyre több turista látogat megyénkbe kihasználva ezen ágazat lehetőségeit. Rá kell irányítani a figyelmet a lovas turizmusra, amelyhez a lovas versenyek résztvevői teremtik meg az alapot, ki kell találni, hogyan maradhat meg a ló szerepe a gazdaságban a gépek világában – fogalmazott a megyeelnök. Javasolta a gyermekek bevonását a lovas tevékenységekbe, amely egyéniségük fejlődésére is hatással lehet, ennek érdekében már elindult egy lovarda építő program a magyar kormány támogatásával. Hozzátette, ahogyan a többi sportágra pénzt áldoznak, úgy a lovas sport támogatását is be kellene vezetni lovasalap létrehozása révén minden térségben, mert ez is egy költséges tevékenység, amelyet így lehetne hozzáférhetőbbé tenni.

Bajkó Tibor, a Krigel Sport Klub vezetője a program céljának a fiatalok megszólítását, a virtuális világból való kiszabadítást nevezte. Továbbá a lovas sporttal kapcsolatosan kiemelte a korábban népszerű fogathajtó versenyek leegyszerűsített formájaként megjelenő díjugrató, terep- vagy hagyományőrző versenyeket, amelynek előnye, hogy nem kell annyi felszerelés, kiadás és ló hozzá, mégis fenntartható a lovas sport iránti érdeklődés. Ráerősítve a megyei tanács elnöke által elmondottakra, kifejtette, hogy a korábbi évekhez hasonlóan külföldről több mint százötven vendéget várnak, akik több helyszínre is ellátogatnak, megnézik a Gyilkos-tavat, a Békás-szorost, Parajdot, Korondot kirándulásukat a lovas ünneppel zárva.

A sajtótájékoztatón Kassay Péter megyei tanácsos kifejtette, minden olyan történés, ami a génjeinkhez, és ahhoz nyúlik vissza, amiben felnőttünk az nem lehet rossz, arra kell támaszkodni, ami a miénk. György István alpolgármester a rendezvény közösségi jellegét hangsúlyozta, amelynek támogatását az önkormányzat prioritásként kezeli. Barabás Csaba kabinetvezető pedig megemlítette, hogy a megyei tanácsnak sikerült növelni a támogatás összegét, ami így több mint ötven ezer lej. Hozzátette, öröm számára hallani, hogy a fiatalok nem fesztiválra, hanem a közelgő lovas ünnepre készülnek.

A rendezvényről részleteket itt találnak: https://www.facebook.com/szekelyfoldi.lovasunnep/.

Csíkszereda, 2017. augusztus 8.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.