fbpx

Uniós finanszírozással és összefogással Székelyföld fejlesztéséért

Közel 1200 euró egy főre eső uniós pénzt hívott le Hargita megye az elmúlt finanszírozási időszakban csaknem kétezer nyertes pályázattal. A térség jól áll az életminőség javítását célzó pályázatok, az út- és épületfelújítás, a vízhálózat kiépítése, valamint a szociális és kulturális projektek terén. Minderről film készült, az európai uniós pályázatokról megvalósult Hargita megyei eredményekről az alábbi linken tekinthető meg a Hargita Stúdió összeállítása: http://hargitatv.ro/2014/eu-s-palyazatok-hargita-megyeben/.

A lehívott pénzeknek köszönhetően a hegyimentés ma a térségben európai szintű, versenyképes szolgáltatás, amely nagyban hozzájárul a turizmus fejlesztéséhez. Az orvosi szolgáltatás minőségét nagymértékben javította az egyik legjelentősebb megyei szintű egészségügyi beruházás, vissza nem térítendő támogatással járóbeteg-szakrendelőket újítottak fel és értékes műszereket vásároltak a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórházban.

Közös erővel, uniós segítséggel sokat lehet tenni Székelyföld fejlesztéséért. A csíki régióban 128 026 méter községi, erdei és mezei utat javítottak fel az elmúlt időszakban, ezek tekintetében országosan az első helyen áll a megye. Csíkszeredában a terek szépültek meg, iskolákat újítottak fel uniós alapokból, amelyeket helyi vállalkozók kiviteleztek. A Csíkcsicsó, Madéfalva, Csíkrákos és Csíkszentmihály község részvételével alakult Bogát Önkormányzati Fejlesztési Társulás több millió eurót nyert a községek fejlesztésére a 2007–2013-as időszakban: megépült a Siculicidium útja tanösvény, egy menedékház, megvalósult több mint 80 kilométer ivóvíz- és csatornahálózat és egy tisztítóállomás, épült 8 kilométer aszfaltút, ifjúsági és természetvédelmi központ, illetve egy napközi otthon.

– Fontosnak tartjuk, hogy olyan fejlesztések valósuljanak meg, amelyeket nem a helyi adóbevételekből kell elvégezni, ehhez pedig a legfontosabb forrást, amely időszakosan rendelkezésünkre áll, az uniós pénzek jelentik. Az Európai Unióban azért is ott kell lennünk, hogy el tudjuk mondani, mire van szükségünk – fogalmazta meg Borboly Csaba megyeelnök.

Csíkszereda, 2014. május 8.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.