fbpx

Ki kell használni az EU nyújtotta lehetőségeket a gazdák érdekében

A legeltetés fenntartása nemcsak az Európai Unióban való gazdálkodás szempontjából létfontosságú, hanem a biológiai sokféleség megőrzésére irányuló célok eléréséért is, mondta Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke a Régiók Bizottsága (RB) természeti erőforrások és mezőgazdaság (NAT) szakbizottságának június 17-i ülésén Brüsszelben. A témakörben felkérték előadónak Borboly Csabát, a jelentés teljes mértékben kiegészíti, illetve továbbviszi a medvekérdésben megfogalmazott jelentést, hangsúlyozta a megyeelnök, aki RB-tagként holnap is folytatja a tárgyalásokat Brüsszelben a gazdák érdekében. Borboly Csaba előadását Hargita Megye Tanácsa tájgazdálkodási munkacsoportjának javaslatai alapján tartotta meg.

Hargita Megye Tanácsának elnöke kifejtette, a hagyományos gazdálkodás kérdése, akárcsak a nagyvadakkal való együttélés fontos a székelyföldi gazdák számára, és kitartó munkával sikerült elérni, hogy ezeket az igényeket Brüsszelben is meghallgassák és figyelembe vegyék. A témával már korábban kezdtek foglalkozni, számolt be a megyeelnök, amikor sokan nem hittek abban, hogy ez európai szinten is figyelmet kaphat, ahogy nem hittek abban sem, hogy a medvekérdésre felfigyelnek, vagy hogy rendeződik a Hargita-Neamț megyei határvita. A problémákkal időben foglalkozni kell, hiszen a medvekérdéssel kapcsolatosan is kezdenek rájönni a szakemberek, hogy nincs rendben jelenlegi formájában, és lépni kell az ügyben. Ma Brüsszelben terítékre került a legeltetés és a pásztorkodás kérdése, ami bizonyíték arra, hogy a székelyföldi közösség számára fontos kérdésekben érdemes kitartóan dolgozni és elöljárni azért, hogy hallassuk a hangunk, hangsúlyozta Borboly Csaba. A megyeelnök hozzátette: mindezek bizonyítják, hogy a fontos és hangsúlyos témakörökben neki kell fogni a megoldás kidolgozásának ahhoz, hogy az évekkel később születő döntések hozzánk közel állóak legyenek és minket segítsenek. Ezért is kéri a kételkedőket, mondta Borboly Csaba, hogy segítsék a megyei tanács munkacsoportjának kezdeményezéseit.

Az ökológiailag és gazdaságilag fenntartható legeltetés megvalósítását számos nehézség akadályozza, ezekre kitér a Közös Agrárpolitika (KAP) is. A tagállamoknak teljes mértékben ki kell használniuk a KAP által kínált pénzügyi eszközöket a károkozás megelőzésére és a legeltetés támogatására irányuló beruházások finanszírozására, különösen azokon a területeken, ahol jelentős a nagyvad populáció, hangsúlyozta jelentésében Borboly Csaba. Támogatni kell a nagyvadakkal való együttéléssel foglalkozó helyi és regionális platformokat, mivel jobb lehetőséget biztosítanak a szakpolitikák bevezetésére. A megyeelnök szorgalmazza a biokulturális örökség fogalmának használatát, amely a biológiai sokféleséghez és a legelőkhöz kapcsolódó értékeket hangsúlyozza. A hegyvidéki legelők és a mezőgazdasági területek minőségének javítása a hegyvidéki gazdaságok kulcsfontosságú eleme a Kárpátokban, hangsúlyozta előadásában Borboly Csaba.

Borboly Csaba beszéde az alábbi linken tanulmányozható:

https://www.borbolycsaba.ro/wp-content/uploads/2019/06/BCS_Speech_pastoralism.pdf

A medvekérdésben készült jelentés az alábbi linken olvasható:

https://www.borbolycsaba.ro/wp-content/uploads/2019/06/cor-2017-03545-00-00-ac-tra-hu-11.pdf

Hargita Megye Tanácsának elnöke közösségi oldalán is beszámolt a június 17-i ülésről:

Csíkszereda, 2019. június 17.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.