fbpx

Turisztikai szakemberek és az ellenőrző szervek egyeztettek

A Hargita megyei ellenőrző hatóságok és a  turisztikai szolgáltató egységek közötti párbeszéd elősegítése és a felmerülő problémák megoldása volt a célja annak a kerekasztal-megbeszélésnek, amelyet Hargita Megye Tanácsa szervezett november 14-én Csíkszeredában.

A megbeszélésen részt vett Borboly Csaba és Barti Tihamér a megyei tanács elnöke és alelnöke, Tar Gyöngyi, a Hargita Megyei Közegészségügyi Igazgatóság vezetője, illetve az igazgatóság munkatársai, Domokos László, a Hargita Megyei Környezetvédelmi Ügynökség igazgatója, Moldovan Laurentiu, a fogyasztóvédelmi hatóság Hargita megyei részlegének vezetője, Dorin Male, a Területi Munkaügyi Felügyelőség vezetője, Balla Izabella, a Környezetvédelmi Őrség megbízott Hargita megyei vezetője, továbbá számos szálloda- és panziótulajdonos, a turisztikai szolgáltató egységek képviselői, és turisztikában érdekelt szakember.

Barti Tihamér kiemelte, tevékenységük során sok észrevétel fogalmazódik meg mindkét fél részéről, ami nem tartozik a megyei tanács hatáskörébe, éppen ezért szervezték ezt a találkozót, hogy az érintettek közvetlenül tudják megbeszélni a felmerülő gondokat, gyakran előforduló problémákat.

Borboly Csaba felvezetőjében elmondta, a megyei tanács nagyon szerteágazó tevékenységet folytat, és annak ellenére, hogy nem tartozik a hatáskörébe az ellenőrző szervek és a szolgáltatók közötti problémák kezelése, nagyon fontos, hogy megkeressék a megoldásokat, a mindenki számára  előnyös továbblépési lehetőségét. – Véleményem szerint a két terület között szorosabb együttműködésre van szükség, a problémák megelőzése a fontos, nem a büntetés. Fontos, hogy mindkét fél megismerje a másik problémáit, emberségesen viszonyuljunk egymáshoz. Egy hatalmas turisztikai potenciállal rendelkező megye vagyunk, ahol a vállalkozók munkahelyeket biztosítanak, adót fizetnek, és ezzel  hozzájárulnak a gazdasági növekedéshez, a közintézmények fenntartásához. Éppen ezért fontos, hogy a változó törvénykezések között az ellenőrző szervek támogatóan viszonyuljanak, segítsenek az esetleges hibák kijavításában, hiszen mindannyiunk érdeke ezen vállalkozások fejlődése. Amennyiben a törvénykezések ellentmondásosak, nem a vállalkozások fejlődését szolgálják, törvénymódosító javaslatokat kell kezdeményezni. Ugyanakkor a vállalkozóknak is látniuk kell, hogy az ellenőrző szervek feladata, hogy a törvények betartását biztosítsák, ők is sajátos problémákkal küzdenek, úgy, mint szakemberhiány, vagy esetleges követelmények a büntetések mértékét illetően. Fontos a mentalitás megváltoztatása, mert ha az ország arra épül, hogy minél több büntetés legyen, akkor a gazdaság nem tud fejlődni – emelte ki Borboly Csaba.

Ezután az ellenőrző hatóságok egyenként ismertették az illető intézmény hatásköreit, feladatait, hogy milyen területeken, kérdésekkel kell hozzájuk fordulni. Mindannyian kiemelték, hogy elsődleges céljuk a hibák kijavítása, első ellenőrzések során figyelmeztetnek, és amennyiben továbbra sem javítják ki a hibákat, csak akkor szabnak ki büntetéseket. Ugyanakkor felhívták a figyelmet, hogy legtöbb esetben a vállalkozók előzetesen nem konzultálnak velük,  amennyiben a működés megkezdése előtt tájékozódnának, nagyon sok probléma gyökereiben kezelhető lenne.

Majd a turisztikai szolgáltató egységek képviselői sajátos kérdéseket tettek fel, mindenkinek lehetősége volt kifejteni véleményét, megosztani problémáit, amelyre az ellenőrző hatóságok képviselői lehetőségeikhez mérten válaszokat, megoldásokat adtak, így a résztvevők értékelése szerint egy építő jellegű párbeszéd alakult ki a felek között.

Csíkszereda, 2014. november 14.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.