fbpx

Középpontban a helyi termékek

Csíkszeredában, Bukarestben és Brüsszelben is népszerűsítik a hagyományos és helyi termékeket, valamint a Székely termék mozgalmat az idén első alkalommal megrendezett román élelmiszertermékek nemzeti napja alkalmából, október 10-én.

Júliusban jelent meg a 168-as törvény, amely október 10-ét a  román élelmiszertermékek nemzeti napjává nyílvánította. Ez alkalomból különféle tevékenységeket szervezett Hargita Megye Tanácsa partnerségben a Hargita Megyei Fejlesztési Ügynökséggel,  a Hargita Megyei Mezőgazdasági Igazgatósággal, Hargita Megye Tanácsának Vidékfejlesztési Egyesületével, valamint a Hargita Megyei Tanfelügyelőséggel.

Helyi termelők fóruma a megyeházán

A Hargita Megyei Mezőgazdasági Igazgatósággal partnerségben kiadásra került egy szórólap október 10-e kapcsán, amelyből a fórum résztvevői is kaptak. Zonda Erika, Hargita Megye Tanácsa programokért felelős vezérigazgatója, a fórum moderátoraként a helyi termékek fontosságát emelte ki az egészséges táplálkozás, a munkahelyteremtés és gazdasági fejlődés, a hagyományőrzés és a környezetvédelem szempontjából.

Bíró Barna Botond, Hargita Megye Tanácsának alelnöke örvendetesnek nevezte a helyi termékek napját, köszönetét fejezve ki Sebestyén Csaba udvarhelyszéki RMDSZ-es parlamenti képviselőnek a kezdeményezését, aki tagja a parlament Mezőgazdasági, vidékfejlesztési és erdészeti bizottságának. Annak fontosságára is kitért, hogy helyi, országos és EU-s szinten is sikerül egyre ismertebbé és elismertebbé tenni a Székely termékeket.

– Minden eszközzel a helyi termelőket segíteni kell, fontos célkitűzés lehet, hogy ne a nyersanyagot, hanem a kész terméket hozzáadott értékkel tudjuk értékesíteni, ezáltal munkahelyeket és biztos megélhetést teremtve – fogalmazott a megyei tanács alelnöke.

Becze István megyei tanácsost, a megyei tanács vidékfejlesztési bizottságának elnökét büszkeség töltötte el, hogy Hargita megye élenjárt jó példával és 2009 óta felkarolta a helyi és hagyományos termékek népszerűsítését, a havi vásárok szervezését. (Most hétvégén szervezik meg a Mézfesztivált és a két napos Őszi vásárt). Megítélése szerint még sok teendő vár megvalósításra, példaként a marketing megerősítését, a logisztika kiépítését emelte ki, arra biztatta a jelenlévőket, hogy éljenek a pályázatok nyújtotta lehetőségekkel.

A fórum szakmai részét dr. Szász Hunor dietetikus nyitotta meg, aki a vidékünkre jellemző étkezési és életstílusról számolt be. Amióta az agrárkamara átszervezésre került, a székely termékekkel kapcsolatos tevékenységeket ás feladatokat átvette a Hargita Megyei Fejlesztési Ügynökség, amely Hargita Megye Tanácsának alárendelt intézménye. Az ügynökség részéről Cilip Árpád a vásárrendszabályzatról és a termelőkkel való kommunikációról tájékoztatta a jelenlévőket.

A folytatásban Albert Edit, a Hargita Megyei Közpénzügyi Ügynökség osztályvezetője azokról a feltételekről és kötelezettségekről nyújtott tájékoztatást, amelyeket be kell tartani a vásárokon való részvételkor. A fórum második felében Hargita megyei jó gyakorlatokat osztott meg a hallgatósággal Török Jenő, a Hargita Megyei Mezőgazdasági Igazgatóság vezetője, valamint Bálint Attila, gyergyótekerőpataki kézműves sajtkészítő.

A fórumra meghívták a Hargita Megyei Fogyasztóvédelmi Hivatalt is, de nem tettek eleget a felkérésnek. A fórum végén a mintegy ötven jelenlévő megoszthatta egymással ötleteiket, tapasztalataikat, és a felmerülő kérdésekre is választ kaptak, elsősorban a közbeszerzések menetéről érdeklődtek.

Tangazdaságokat látogattak a diákok

Szintén mára szervezték meg a tangazdaságok, farmok látogatását azon Hargita megyei VIII. osztályos diákoknak, akik agrár szaklíceumokban szeretnének továbbtanulni. Ezekbe a szakmai tanulmányutakba a csíkszeredai, tusnádfürdői, csíkszentmártoni, szentegyházi, fenyédi, székelyudvarhelyi, kányádi, derzsi, karcfalvi, madarasi, gyimesközéploki és szépvízi diákokat vonták be, akik a csíkszensimoni Szent László lovardát, Tódor József csatószegi tehénfarmját, a Zeyk Domokos szakközépiskola tangazdaságát, a kisgalambfalvi és csekefalvi levendula feldolgozót, a szépvízi tejfeldolgozó üzemet és Bartalis Attila jenőfalvi tehenészetét  látogatták meg. A diákok részéről nagyon pozitív visszajelzések érkeztek, volt aki eldöntötte, hogy ott fog tovább tanulni.

Székely termékek kiállítása Bukarestben

Sebestyén Csaba parlamenti képviselő kezdeményezésére október 10-én 13-15 óra között Székely termékekből nyílt kóstolással egybekötött kiállítás a parlamentben, a mezőgazdasági, vidékfejlesztési és erdészeti bizottság székhelyén. Lukács Zoltán Levente, Hargita Megye Fejlesztési Ügynökségének igazgatója által vezetett küldöttség péktermékeket, húskészítményeket, ásványvizet, sajtokat, különböző erdei gyümölcsökből készült lekvárokat, szörpöket, és kürtőskalácsot kínált.

A kiállítók továbbá magukkal vitték a Hargita Népe Kiadó Székely Konyha kiadványának magyar és román nyelvű változatát, melyekből utóbbi szintén újdonságnak számít.

Brüsszelben is népszerűek a Székely termékek

Október 9-12. között tartják a Régiók és városok hetét Brüsszelben. Ennek részeként október 10–11-én Hargita Megye Tanácsának főszervezésében Brüsszelben is workshopra kerül sor az élelmiszerpolitika témakörében, ahol szintén kiállítják és kóstolásra kínálják a Székely termékeket.

Ennek részeként október 11-én a 9 órától kezdődő workshopon a Székely termék mozgalmat ismereti Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, aki tagja a Régiók Bizottságának. Ugyancsak a témával kapcsolatosan fog előadást tartani Márton István, Hargita Megye Tanácsa Vidékfejlesztési Egyesületének vezetője. A nemzetközi fórumon Hargita megye több magyarországi testvérmegyéje is jelen lesz: Bács-kiskun, Pest és Vas megye mutatja be jó példáit a hallgatóságnak.

A workshop, amelyen felszólal Sógor Csaba és Winkler Gyula Európai Parlamenti képviselő is, élőben követhető lesz :

Csíkszereda, 2017. október 10.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.