fbpx

Közös fellépés és cselekvés Hargita megyében a háborútól sújtott embertársainkért

Borboly Csaba: az orosz-ukrán konfliktus száz napja után megyénk lakossága emberségből jelesre vizsgázott

Február 24-től zajló adománygyűjtési kampány keretén belül  óriási szolidaritásról tett bizonyosságot a megye: Hargita Megye Tanácsa,a a Hargita Megyéért Egyesületen keresztül, az önkéntes tűzoltók támogatásával,  önkormányzatok, intézmények, vállalkozások, civil szervezetek és magánadományozók felajánlásával közel 7 tonna  tartós élelmiszer, 424 kg higiéniai termékek és tisztítószerek, 60 matrac, 40  hálózsák, 120 takaró, ágyneműk, 125 kg gyertya, 430 l ásványvíz és jelentős pénzbeli adománnyal segítették testvérmegyénk, az ukrajnai Beregszász járást, valamit a megyén belül tartózkodó ukrán menekülteket.

Az ukrán-orosz háború 112-ik napján június 15-én, szerdán, Hargita Megye Tanácsának elnöke, Borboly Csaba, sajtótájékoztató keretén belül számolt be a megyében zajlott adománygyűjtésről amelyen részt vett Albert Csaba, a Hargita Megyei Önkéntes Tűzoltók Egyesületének elnöke és online bekapcsolódott Rezes József, a Kárpátaljai Határmenti Önkormányzatok Társulásának ügyvezető igazgatója.

„Szerettünk volna vonalat húzni és beszámolót tartani az ukrán-orosz konfliktus száz napja után minden Hargita megyei érintettnek, tekintettel arra, hogy az adománygyűjtési felhívásunk első napjától széleskörű szolidaritás mutatkozott, sok adományt kaptunk termékekben és pénzben. Beregszász járással tavaly ősszel kezdődött a testvérmegyei kapcsolatok kiépítése, akkor nem is gondolva arra, hogy háború lesz. Ezért a konfliktus kirobbanásának első napjaiban már felvettük a kapcsolatot testvérmegyénkkel és a háború harmadik napján már útnak indultunk az első szállítmánnyal. Ezt követően még három alkalommal sikerült adományokat küldeni, a testvérmegyénk kéréséhez, szükségleteihez igazodva, ezúttal Szatmárnémetibe, a Romániai Máltai Szeretetszolgálat raktárközpontjába. Itt rendszerezték az adományokat és állandó kapcsolatban voltak az Ukrajnában működő Szeretetszolgálattal, így tudták az adományokat megfelelően előkészítve, konkrét lista alapján küldeni. Ezzel párhuzamosan a Hargita megyei önkéntes tűzoltók az egyesület valamint a kistérségek támogatásával oroszlánrészt vállaltak az Ukrajnából érkezett menekültek szállításában miközben adományokat gyűjtöttek ők is.” – nyilatkozta Borboly Csaba elnök.

Az adománygyűjtés készpénz adományozással, banki átutalással és a segitunk.online platformon keresztül történő online fizetéssel történt, az összegyűlt összeg 85 698 lej. A platformon az adományozási lehetőség mellett önkéntesek regisztrációjára is lehetőség nyílt.

Rezes József, a Kárpátaljai Határmenti Önkormányzatok Társulásának ügyvezető igazgatója nagyra értékelte Hargita megye támogatását és azt a példaértékű mozgósítást, amellyel támogatták a megyei önkormányzat azon törekvését, hogy gyorsan reagáljanak a Beregszászi járásban érkező menekülthullámra és a lakosság alapvető szükségleteire. A társulás területén mintegy 30 ezer menekültet tartottak nyilván májusban, és több mint 10 ezer személyt az önkormányzatok láttak el. A menekültek száma hullámszerűen változik, a legnagyobb kihívás számukra most az, hogy az oktatási infrastruktúrát  tehermentesítsék, az oktatási intézményekben elszállásolt menekülteket  át tudják tenni máshová. A kárpátaljai magyarság haza térésének, otthon maradásának egyik feltétele, hogy ősztől újra tudják indítani az oktatást.

A Hargita megyei önkéntes tűzoltók az egyesület elnöke, Albert Csaba koordinálásával kommunikációs központot szerveztek az igények gyors feltárása és a hatóságokkal való hatékony együttműködés érdekében, hogy a menekültek szállítása gördülékenyen működjön.

„Egyik napról a másikra 5 buszt szerveztünk a szeretvásári határátkelőhöz, hogy segítsük a menekülteket, Hargita, Maros és a Suceava megyei katasztrófavédelemmel együttműködve. Előnyben voltunk, mert mint önkéntes tűzoltók, tudtuk, hogy mi a dolgunk, gyorsan és hatékonyan kellett reagálni. Sok járatunk volt Debrecenbe, de Budapestre is. Együttműködést kezdeményeztünk a magyarországi Katasztrófavédelmi Főfelügyelőséggel, közös megegyezéssel átléptük a határt és átadtuk nekik a menekülteket. Több mint 16.000 km-t tettünk meg az országban és Magyarországon. Ezen szállításokon túlmenően azonnal válaszoltunk az ISU Suceava által küldött kérésekre is.” -mondta Albert Csaba.

Az Amigo és Merkur üzletláncokon keresztül adománygyűjtéseket indítottak a megyében tartózkodó ukrán menekültek részére, Marosfőre, Bögözbe és Lövétére jutottak a tartós élelmiszerek és higiéniai termékek.

A sajtótájékoztató végén a megyei tanács elnöke, Borboly Csaba kiemelte, hogy  ezúttal is bizonyosságot nyert, hogy a civil összefogás, önkéntesség számottevő erő megyénkben, köszönetét fejezve ki minden támogatónak, adományozónak.  Aláhúzta, hogy eddig négy adományszállítást szerveztek, és további kettőre vagy háromra számítanak, az adományokat szállító autó űrtartalmától függően, megjegyezve egyúttal, hogy, az adománygyűjtési kampány folytatódik.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.