fbpx

Külön jelentés foglalkozna a medvekérdés kapcsán az emberi élet védelmével

Megszavazták Borboly Csaba emberi élet és tulajdon védelméről szóló javaslatát a Régiók Bizottsága (RB) február 9-i plenáris ülésén. Hargita Megye Tanácsa elnökének javaslata alapján az RB a jelentésében felszólítja az Európai Bizottságot: a projektkérelmek értékelése során vegye figyelembe, hogy az adott projekt milyen mértékben tartalmazza olyan szabályok kidolgozását, amelyek összehangolják az emberi élet védelmét a védett kategóriába tartozó állatok védelmével. Ennek értelmében a LIFE program nagyobb figyelmet szentelne ezentúl az olyan projekteknek, amelyek célja az emberi biztonság, az élet és tulajdon védelmének garantálása.

A LIFE program további három fontos előírást tartalmaz, Borboly Csaba javaslatait a Környezetvédelem, éghajlatváltozás és energiaügy (ENVE) szakbizottság tavaly év végi ülésén szavazták meg. (Erről szóló hírünket lásd itt: http://hargitamegye.ro/vadkarok/friss-hirek/foglalkozni-kell-a-medvetamadasok-tuleloinek-maradando-testi-lelki-seruleseivel.html) Egyrészt olyan innovatív, válságkezelő intézkedések fejlesztését és integrált alkalmazását javasolta, amelynek célja az állatok eredeti élőhelyükön való megtartása. Másrészt kiemelt figyelmet kell tulajdonítani az olyan projektek támogatásának, amelyek célja a védett állatok kategóriába eső fajok populációjának és életterük méretének statisztikai felmérése. Harmadrészt pedig a megyeelnök javasolta, hogy új mutatókkal mérjék a LIFE sikerességét, ezeket egyszerűsítsék, mivel számos mutató nem értékelhető hitelesen a projektek időkeretében.

– A munka itt nem ért véget, célunk, hogy külön jelentésben foglalkozzunk ezzel a témakörrel, amely részletesen kitérne annak vizsgálatára, hogyan lehet kezelni a veszélyeztetett fajok esetében a helyi sajátosságokat és a védelmi szabályokat, a fajok sajátosságaiból adódó speciális társadalmi hátrányokat, valamint az ezekből származó veszélyeket. Mindezt elmondtam a plenáris ülésen, az egyperces hozzászólásomban, hangsúlyozva a romániai medvepopuláció számának jelentős mértékű növekedését. A külön jelentésben a megelőzésre és a lehetséges előnyök tényleges kihasználására fektetnénk nagy hangsúlyt – nyilatkozta Borboly Csaba.

A megyeelnök egyperces hozzászólásáról az Európai Néppárt is bejegyzést tett közzé a közösségi oldalán:

Borboly Csaba élő bejelentkezésének videója:

Hargita Megye Tanácsa elnökének Régiók Bizottságában folytatott tevékenységéről a következő címen tájékozódhatnak: http://www.borbolycsaba.ro/tevekenyseg/regiok-bizottsaga/

Csíkszereda, 2017. február 9.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.