fbpx

Legutóbbi beírásom margójára

Számos kommentár érkezett a blogomon közzétett legutóbbi írásomra, ezért indokoltnak tartom, hogy újabb bejegyzésben reagáljak. A korábbi bejegyzésben arra akartam utalni, hogy milyen gyorsan is változnak az események, mert ami néhány nappal korábban még irracionális, elfogadhatatlan volt a Băsescu államelnök felfüggesztését ellenzők számára, azaz a szavazástól való távolmaradás, az néhány napra rá már racionálissá vált.

És ez nemcsak az én okoskodásom, hanem meg kell nézni a PDL-t, Băsescu kampánycsapatát. Ha valaki azt mondja, hogy egy nagyon kemény, háromhetes országos kampányra készülő stáb elfér egy négyszobás lakásban, mint ahogy mutatta Băsescu tegnap, az téved.

Băsescuék nem egy országos, átfogó, meggyőző kampányra készülnek, hanem csak médiakampányra, valójában az USL-s mozgósítás szétverésére, a Băsescu ellen többségében averziókat tápláló szavazók távol tartására az urnáktól. És természetesen ezzel párhuzamosan a saját tábor feltüzelésére. De az utóbbira csak akkor kerül sor, ha látják, hogy a 9 milliós szavazói részvétel, ami feltétele a szavazás érvényességének, elérhetetlen. A mostani történések, az emberek általános kiábrándultsága a politikából, a gazdasági problémák, a nyári időszak mind azt jelzik előre, hogy jóval 9 millió alatt lesz a szavazási részvétel. De mivel mindenkit meglepetésként ért a legutóbbi önkormányzati választáson is tanúsított magas szavazói részvétel, ezért szerintem a szavazástól való tartózkodást választják a PDL-sek, ugyanis ha Băsescu marad, akkor ők győztek. És az, hogy az amúgy érvénytelen népszavazáson milyen eredmény alakul ki, nem fog érdekelni senkit, sőt még azt is mondhatják, hogy a többség távolmaradásával Băsescu maradását támogatta. Tehát aki azt mondja, hogy Băsescu maradását támogatja, annak a részéről az a racionális, ha otthon marad. Aki pedig Băsescu leváltását – és ennek automatikus következményeként Crin Antonescu államfői megválasztását – akarja, annak pedig az, hogy menjen el, mert nem kétséges, a leváltásra szavazók többen lesznek, a kérdés az, elegen-e. Természetesen soha nem fogják kimondani a PDL-sek, hogy ez a stratégiájuk, de abból, ahogy szemmel láthatóan csak mímelik a kampányolást, illetve abból, hogy Boureanu politikai dzsungelharcost küldik a stúdióbeszélgetésekre a televíziós viták szétverése céljával, egyértelmű számomra, hogy a szavazók elrettentése, távol tartása a stratégiájuk, nem pedig a többség meggyőzése Băsescu támogatására.

Valami hasonlóval próbálkoztak az önkormányzati kampányban az EMNP-sek is, csak megfeledkeztek néhány dologról. Ismeretlen jelöltekkel, valós teljesítmény nélkül és ügyetlen, tapasztalatlan kampánystábbal ez vesztes stratégia. Ezért sikerült nekik Hargita megyében az év eleji 15-20% körüli támogatottságukat lefaragniuk 10%-ra június 10-ére, és ezzel párhuzamosan felhozni az 5% alatt álló MPP-t 10-12%-ra. De a román pártokra visszatérve, felvetődik a kérdés, hogy mit tehet az USL. Szerintem nem sokat, mert megpróbálkozhat a szinte lehetetlen vállalkozással, a 9 milliós határ átlépését biztosító mozgósítással, de azzal csak azt érné el, hogy anyagilag és minden szempontból felélné azt, amire nagy szüksége lesz a novemberi parlamenti választáson. Természetesen azért arra vigyázniuk kell, hogy Băsescu ne tudjon 40% feletti, netán 50%-ot is meghaladó eredményt elérni, mert ha ez bekövetkezik, akkor őszire végérvényesen búcsút mondhatnának a jó választási szereplésnek.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.