fbpx
Illusztráció: vadaszlap.hu

Lépjünk fel az #orvvadászat ellen!

Az ilyen emberek miatt akarnak rezervátummá nyilvánítani: a Szeben és Maros megyében végzett házkutatások során 7 helyszínen, 34 és 72 év közötti férfiak lakásában illegális vadászaton elejtett 3 barnamedve trófeát találtak a hatóságok. Az elkövetők a szigorúan védett barnamedve húsából kolbászt készítettek, amit hazai és külföldi vendéglátóegységeknek értékesítettek. Mivel a barnamedve becsült eszmei értéke 40 000 euró, így több mint 120 00 euró károkozással vádolják az orvvadászokat. (Az erről szóló román nyelvű tudósítás itt érhető el:
Hargita Megye Tanácsának elnökeként, ahol a térségben a romániai kárpáti barnamedvék egy jelentős száma él, mélységesen elítélem az ilyen és ehhez hasonló eseteket, többször felszólaltam már hazai és nemzetközi fórumokon is a barnamedvék védelmében (a Régiók Bizottsága raportőreként / ) a békés együttélés jegyében, hisz ha nincs megfelelő menedzsmentterv és az nem ültetődik gyakorlatba, akkor a kialakult helyzet önbíráskodáshoz és orvvadászathoz vezethet (Ezen korábbi felvetésemet fordította ki a The Guardian tudósítója, így próbálva hitelteleníteni raportőri tevékenységemet / ).
Arra kérem a megye és a régió lakosait, hogy ne vegyenek medvehúst senkitől (kivéve, ha biztosak, hogy volt az illető veszélyes egyed kilövésére engedély), és ha orvvadászatról van tudomásuk (2015-ben mi is szégyenkezhettünk a korondi orvvadász miatt – ), azt jelentsék az illetékes szerveknél. Vagy névtelenül is jelezhetik nekünk a vadkar@hargitamegye.ro címen, vagy a Vadkárok Székelyföldön közösségi oldalon.
Ugyanakkor a vadásztársulatokat is arra biztatom, hogy nyilvánosan ítéljék el az ilyen eseteket.
Számunkra a medve érték (#aMedveÉrték), amire vigyáznunk kell, mindemellett az emberi élet védelméért továbbra is kiállok, kiállunk! (#sokamedve)

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.