fbpx

Lovasnap, amely megmozgatja a közösséget

Hetedik alkalommal szervezték meg szombaton, május 6-án több ezer odalátogató részvételével a Csíkszentdomokosi Lovasnapot a helyi sportpályán. Az egész faluközösséget megmozgató rendezvényen közreműködött a Csíkszentdomokosi Ifjúsági Fúvoszenekar, valamint az ifjúsági szervezet és az önkéntes tűzoltók is aktív részvételt vállaltak. A nap programjában díjugratás, fogathajtás, kaszkadőr- és lovasíjász bemutatók valamint erőpróba szerepelt.

Mint a rendezvény kiemelt támogatója kilátogatott a helyszínre Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsa elnöke is, aki méltatta a Felcsík Kistérségi Társulás, a helyi polgármesteri hivatal és a Krigel Sportklub jó együttműködését, hogy ilyen rangos, immár hagyományos lovasnapot szerveznek a térségben.

Borboly Csaba élő bejelentkezésében Karda Róbert polgármesterrel és Albert Alfonz Pál alpolgármesterrel, valamint a zsűri tagjaival beszélgetett. Albert Alfonz Pál alpolgármester úgy fogalmazott, hogy a lovasnap számukra szívügy és közösségi ügy is, hisz több mint 120 önkéntes segített  a verseny előkészítésben az elmúlt másfél, két hónapban. Az idei eseményre 50 lovas 80 lóval nevezett be a megye számos településéről, de érkeztek a szomszéd megyékből is versenyzők.

Karda Róbert polgármester azt emelte ki, hogy az idei év újdonsága a STIHL Timbersports romániai bajnok csapatának bemutatója volt, de nagy sikernek örvendett Pászka Lehel lovasíjász-bemuatója és az Erdélyi Lovas Kaszkadőr Egyesület is színesítette a napot. A szervezők azt is kiemelték, hogy az erőpróbánál, a rönkhúzásnál immár öt éve tilos az ostor használata.

Borboly Csaba megyeitanács-elnök elismerően szólt Bajkó Tibor és felesége, a Krigel Sportklub szíve-lelke áldozatos munkájáról.

– A Bajkó házaspár nélkül lovas rendezvényeink kevésbe lennének ennyire tartalmasak. Évente egyre több lovasünnepet rendeznek, rendezünk, amelyeken egyre többen vesznek részt. Térségünkben hagyománya van a székely ember és a ló kapcsolatának, ezt kívánjuk újra feléleszteni – nyomatékosította Borboly Csaba.

A Lovasnapon részt vet Kolozsvári Tibor megyei tanácsos is, aki ugyancsak elismerő szavakkal jellemezte az idei találkozót: „Csíkszentdomokoson jeles lovasnap, a környék lovaskultúrájának fontos fóruma zajlott, ahol barátságok nyertek megerősítést és a lovasvirtus, mely a székelység elválaszthatatlan önazonossága is évadnyitó lendületet kapott. Szép új mozzanatot jelentett a favágó bemutató, de az ugrósport, valamint a fogatsport színvonalas műsorain kívül a kaszkadőrök is tiszteletet, elismerést érdemlő produkciókat mutattak be. A legnépszerűbb programpontot talán a rönkhúzás versenyszáma képezte. Tisztelettel gratulálok a szervezőknek!” – írja közösségi oldalán a megyei tanácsos.

Csíkszereda, 2017. május 7.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.