fbpx

Madéfalvi Hagymafesztivál – jubileumi rendezvénysorozat kezdődik

A Madéfalvi Polgármesteri Hivatal, a Madéfalvi Ökotourist Egyesület és a Csompoly Közbirtokosság által szervezett rendezvény szeptember 8-án, szombaton 18 órától a Mátyás király – mecénás és katona – című vándorkiállítás megnyitójával kezdődik a madéfalvi Siculicidum Kápolnában.  A Mátyás király Emlékév keretében, Merényi Zoltán  és Somodi András alkotópáros elképzelései alapján készült vándorkiállítás Székelyföldön elsőként Madéfalván látható majd. A súlyos fémkapukba illesztett acél, vörösréz és textil kompozíciók jeles 18-20. századi történetírók, püspökök, közéleti személyiségek Mátyás királyról szóló gondolatait idézik, emellett pedig hatalmas méretű acél és réz lemezeken jelenik meg Mátyás király és Beatrix királyné arcképe, a Budai-vár látképe, a gyűrűt a szájában tartó holló, amely a család címerében is megtalálható. A Magyarság Házának vándorkiállítása október közepéig lesz látogatható.

Szeptember 9-én, vasárnap, a szentmisét követően átadják a felújított művelődési központot, amelyben elsők között a helyi önkormányzat tartja meg ünnepi ülését, majd a hagymafesztivál több rendezvényének is helyszínéül szolgál. Filmvetítéseket, komolyzenei koncertet, táncházat tartanak.  Szeptember 12-én a Valami Amerika 3 című film erdélyi premier vetítésére kerül sor a Vándormozi közreműködésével, szeptember 13-án, csütörtökön 20 órától a Madéfalvi Mereklye Néptáncegyüttes lép színre Két év címmel, szeptember 14-én, pénteken este tartják a Hagymabált a testvértelepülésék képviselőinek részvételével.

Újdonságnak számít, hogy a fesztivál két főnapján szombaton és vasárnap, szeptember 15-én és 16-án, a szabadtéri rendezvények helyszínéül a madéfalvi emlékmű mögötti terület szolgál. A rendezvény korábbi helyszínén építkezés zajlik, ezért volt szükség arra, hogy új helyszínt keressenek a fesztiválnak – mondta Balló Ibolya, a madéfalvi Ökotourist Egyesület elnöke, a programismertető sajtótájékoztatón. A rendezvényt szervező egyesület vezetője hangsúlyozta, hogy idén is arra törekedtek, hogy megőrizzék az előző kiadásokkor már megszokott színvonalat és minőséget. A rendezvényen élőzenés koncertek lesznek, szombaton a Dynamic zenekar, vasárnap este a 3+2 illetve a Brill zenekarok lépnek fel.

A helyi termékek kiállításával és vásárával párhuzamosan, szeptember 16-án, vasárnap 10 órától tartják a Hagymás Ételek Főzőversenyét. A rendezvény moderátora Jánossy Alíz, a Székely Konyha felelős szerkesztője lesz. A főzőverseny szakmai partnere az Erdélyi Népi Ízőrző Lovagrend, amelynek tagjai a zsűrizésben is szerepet vállaltak. Idén két kategóriában: a hagyományos és a kreatív hagymás ételek versenyére vetélkedhetnek a résztvevők.  A vándorkupát az a csapat viheti magával, amely a főzőverseny mindkét kategóriájában a legjobbnak bizonyul.

A X. Madéfalvi Hagymafesztivál támogatója Hargita Megye Tanácsa.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.