fbpx

Magyarországi településsel közösen pályáznának uniós forrásokra a mofetták turisztikai és gyógyászati lehetőségeinek kiaknázására

A magyarországi Mátraderecskéről látogatta meg Forgó Gábor polgármester és szakemberek a csíkszentimrei Büdüsfürdőt szerdán, február 20-án. Mátraderecskén jelenleg egy jól működő mofetta központ működik, amely tavasztól őszig napi 200-250 látogatót fogad. Ezen jó példa bemutatásával a Heves testvérmegyei település segítene a Büdösfürdőn elindított beruházások tovább fejlesztésén. Forgó Gábor polgármester részéről az is elhangzott, hogy nyitottak a partnerségre, amely révén közösen pályáznának EU-s forrásokra, hiszen Mátraderecskén is további fejlesztéseket ösztönöznének. Kencse Előd körbevezette a küldöttséget a jelenleg félkész állapotban lévő turisztikai információs iroda, és a két mofetta helyszínén. Mint elhangzott a magyarországi mofetták szegényebbek kénben, mint a büdösfürdői mofetták.

–  Elindult egy széleskörű együttműködés Büdösfürdő fejlesztése érdekében. Hosszú távú cél, hogy a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház szakembereit bevonva egy olyan szakmai érdekeltséget is biztosítsunk, amely hosszú távon is meghatározzák Székelyföld gyógyturizmusát – emelte ki Fülöp Kinga, Csíkszentimre alpolgármestere.

Forgó Gábor beszámolója szerint a mátraderecskei mofetta önkormányzati tulajdonban van, amely mára már hasznot is termel. – Közel 15 embernek biztosít munkahelyet, tavaly pedig 38 ezer kezelést végeztek. Azért vagyunk itt, hogy a 25 éves tapasztalatunkból, amelyet egyébként Székelyföldről kaptuk, visszaadjunk. Összefogva, közösen szeretnénk egy uniós pályázaton résztvenni, ahol mind az infrastrukturális fejlesztésekre, mind a további kisérletsorozatokra tudunk forrást lehívni. Mindennek az alapja, hogy tudjuk bizonyítani a gáznak a jótékony hatását, hogy az orvos szakma is elismerje.

A megbeszélésen a két község képviselői mellett jelen volt Tánczos Barna szenátor, Konrád Judit kórházmenedzser és a csíkszeredai kórház orvoscsoportja, valamint a mátradereckei mofettát működtető orvoscsoport.

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke üdvözölte a kezdeményezést, hiszen mint mondta lépésről-lépésre kiaknázzák az üdülőtelepülésen található turisztikai vonzerőt, amely egész Csík-térsége fejlődését hozhatja. – A fejlődést közösen felgyórsíthatjuk ugyanakkor fel kell készülni a megnövekedett látogatottságra is a későbbiekben – nyilatkozta a megyei tanács elnöke.

Csíkszereda, 2019. február 21.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.