fbpx

Tizenegy országból csatlakoztak a felolvasómaratonhoz

Tizenegy országból összesen több mint 33 ezer felolvasó kapcsolódott be a XI. Nemzetközi Felolvasómaratonba február 19-én. Idén Radnóti Miklós alkotásait szólaltatták meg a költő születésének 110., halálának 75. évfordulója alkalmából.

A határokon átívelő rendezvény méretei, a felolvasók száma idén is bizonyították, hogy az olvasás, az irodalom egyetemes értékeket közvetít. A rendezvény, amely 2009-ben indult útjára Székelyudvarhelyen, évről évre megmozgat számos közösséget, felnőtteket és gyerekeket egyaránt. A maraton fő szervezője 2014 óta a Hargita Megye Tanácsa alintézményeként működő Kájoni János Megyei Könyvtár.

Idén itthon, országhatárainkon belül 29 000 felolvasó szólaltatta meg Radnóti műveit, bekapcsolódtak a felolvasásba iskolák, könyvtárak, intézmények, egyesületek, de sokan olvastak otthon családi körben is.

Hargita megye 123 helyszínén összesen 16 667 regisztrált olvasó kapcsolódott be, Maros megye 63 helyszínén összesen 5592-en olvastak. Bihar megyéből 2495-en, Kovászna megyéből 1750-en kapcsolódtak be.

Az Összetartozunk szórványprogram jóvoltából idén is aktívan részt vettek a közösségi programban partner megyék is: Beszterce-Naszód megyéből 248-an, Temes megyéből 200-an, Fehér megyéből 320-an míg Krassó-Szörény megyéből 15-en olvastak fel. További megyék: Arad (605 felolvasó), Brassó (216), Ilfov (90), Kolozs (804), Szatmár (137), Szeben (130) és Szilágy (140).

Magyarországról 2247-en olvastak fel idén, Szlovákiából 968-an, Ukrajnából 275-en, Szerbiából 15-en regisztráltak. Volt még felolvasó Németországból, Belgiumból, Kanadából, az Amerikai Egyesült Államokból, Svédországból és Dél-Koreából is.

– A Hargita megyéből induló felolvasómaraton az elmúlt tíz esztendő alatt Kárpát-medenceivé nőtte ki magát, erősíti az összetartozást éljünk bárhol a nagyvilágban – nyilatkozta Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke.

– Köszönjük minden felolvasónak, aki bárhol a nagyvilágban csatlakozott a felolvasáshoz! Külön köszönet mindazoknak, akik megosztják velünk élményeiket a közös olvasásról! A sajtó munkatársainak, akik a maraton különböző helyszínein zajló felolvasásról tájékoztattak, ezáltal is képet kapunk a rendezvény hangulatáról, méreteiről – fogalmaztak a felolvasómaraton szervezői.

Csíkszereda, 2019. február 21.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.