fbpx

Májusban Gyergyóalfaluban végez szűrővizsgálatot a bács-kiskuni orvoscsoport

Idén tavasszal nyolcadik alkalommal végez ingyenes szűrővizsgálatot Hargita megyében a magyarországi Bács-Kiskun megyei orvoscsoport Hargita Megye Tanácsával, a helyi önkormányzattal, valamint a gyergyói Caritasszal együttműködve. Az akció helyszíne ezúttal Gyergyóalfalu község lesz a május 12–16. közti időszakban, és mintegy 1000–1200 lakos jelentkezésére számítanak.

Előzetes terepszemle és megbeszélés céljával április 17-én, csütörtökön ellátogatott a községbe Borboly Csaba hargitai és Bányai Gábor bács-kiskuni megyeelnök, akiket Gáll Szabolcs polgármester fogadott. A sajtó jelenlétében zajló beszélgetésen Borboly Csaba hangsúlyozta, hogy a számos testvérmegyei kapcsolat közül a Bács-Kiskun megyével ápolt viszony a legintenzívebb, legtartalmasabb, és sajnálja, hogy Bányai Gábor leköszön a megyeelnöki tisztségéről (ugyanis országgyűlési képviselőnek választották), hiszen csapatával együtt sokat tett Hargita megyéért. A bács-kiskuni politikus azt mondta, hisz a tételes, tartalmas együttműködésekben, és folytatódni fog a két megye közti kapcsolat.

Elhangzott, hogy a gyergyói Caritas helyi szociális központjában rendezik majd be az ideiglenes rendelőket, továbbá hogy a kecskeméti kórház Magyarország egyik legjobban felszerelt egészségügyi intézménye, és szakorvosainak csapatában lesz endokrinológus, nőgyógyász, bőrgyógyász, sebész, gyermekorvos és ideggyógyász. EKG- és kétféle ultrahangvizsgálatot végeznek, emellett mobillabort helyeznek üzembe, amelyben 10–15-féle vizsgálat elvégzésére képesek.

Az eddigi alkalmak során nem kevesebb mint hatezer embert vizsgáltak meg az anyaországi orvosok, 2007-ben Kobátfalván, 2008-ban Székelyvarságon, 2009-ben Oroszhegyen, 2010-ben Gyergyócsomafalván, 2011-ben Gyimesfelsőlokon, 2012-ben Oklándon és 2013-ban Farkaslakán. A szűrővizsgálatok lényege, hogy ezek segítségével idejében felfedezhetők a még gyógyítható fázisban levő betegségek. Az orvosok minden esetben konzultálnak a beteggel és a háziorvossal is, és velük együttműködve hozzák meg a további terápiás javaslatokat. Az alfalviak a szűrővizsgálattal kapcsolatban háziorvosuknál érdeklődhetnek. A vizsgálatok megszervezéséről Hargita Megye Tanácsa minden alkalommal tájékoztatja az orvoskollégiumot és a közegészségügyi igazgatóságot.

Csíkszereda, 2014. április 17.

 741 total views,  1 views today

Hozzászólások
Loading...
Megszakítás