fbpx

Videóval népszerűsítik Pest megye értékeit

A Pest megyei értéktárban jelenleg több, mint 200 érték található. Ez a szám és az értékek különlegessége, a magyar nemzeti kultúrában és a megye életében betöltött szerepe indokolttá teszi, hogy szakmai és egyéb körök, csoportok, közösségek számára is ismertebbé, vagy még inkább ismertté váljanak.

Pest Megye Önkormányzata a megyei értékek népszerűsítését egy vándorkiállítás létrehozásával kezdte, amelyet a testvérmegyei kapcsolatunk révén 2016 májusában Csíkszeredában, a Megyeháza Galériában is bemutattunk. Ezt követte a Nemzetközi Értéktár Konferencia Hargita Megye Tanácsa márványtermében június 3-án.

Pest Megye Önkormányzata vetélkedőt szervezett diákok számára, létrehozta az Év értéke díjat, egy válogatás cd-t adott ki Kodály Zoltán Pest megyében végzett népdalgyűjtő munkájából, értéktúrákat szervezett és kiadványokat készített. Ezúttal a legmodernebb technikával népszerűsítik a megyét és értékeit – hívta fel figyelmünket Szabó István, a Pest Megye Önkormányzat elnöke.

A most elkészült, az értékeket bemutató film az Agrárminisztérium HUNG-2018 pályázat támogatásával valósult meg és olyan ismert és kevésbé ismert értékek is láthatók benne, mint a ráckevei Hajómalom, a kisoroszi Szigetorr, a váci Diadalív vagy a zsámbéki Romtemplom.

– Hargita megyében az itt élők nem csak bemutatják értékeiket, hagyományaikat, hanem meg is élik azokat, büszkén viselik népviseletüket. Az idei évben, a pápalátogatás és a Megyenapok gazdag programkínálata nagy lehetőség számunkra, hogy a világ figyelmét is ráirányítsuk a térség értékeire, legyen szó turisztikai, kulturális vagy gasztronómiai értékeinkről – nyilatkozta Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke.

Csíkszereda, 2019. március 1.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.