fbpx

Még jut a pályázóknak a kétmillió eurós keretösszegből

Biomassza készítéséhez szükséges eszközökre és turisztikai együttműködésre is lehet támogatást igényelni a 2018-as év elején meghirdetett pályázati időszakban, tájékoztat a Sóvidék–Hegyalja LEADER. Három intézkedésre (4.3 – Biomassza készítéséhez szükséges eszközök, gépek vásárlása, 6.4 – Minőségi szolgáltatások a lakosságnak, 16.3 – Turisztikai együttműködés) várnak pályázatokat, a leadási határidő 2018. április 6., ide a térségben működő vagy munkaponttal rendelkező vállalkozások, egyesületek, közbirtokosságok pályázatait várják. (További információkat a www.sovidek-hegyalja.ro honlapon találnak.)

A Sóvidék-Hegyalja LEADER 2012 áprilisában kezdte meg működését, a térséget a következő községek: Parajd, Korond, Farkaslaka, Oroszhegy, Máréfalva, Fenyéd, Zetelaka, Varság és Szováta városa alkotja. A 2007–2013-as programozási időszakban több mint 2.100.000 euró értékben írtak ki pályázatot a térségben található önkormányzatoknak, egyesületeknek, gazdáknak és vállalkozásoknak. A megvalósult pályázatok mind a térség fejlődését szolgálják, új munkahelyek jöttek létre, épületek újultak meg, újak épültek, a lakosság új és minőségi szolgáltatásokhoz jut, illetve a vállalkozások és gazdák munkáját új eszközök segítik.

Nincs ez másképp a 2014–2020-as programozási időszakban sem, az új finanszírozási szerződést 2016. december végén írta alá a Borboly Csaba elnök vezetésével működő LEADER csoport a Vidékfejlesztési Ügynökséggel, ebben a periódusban összesen több mint 2.000.000 euró értékű keretösszeggel várnak pályázatokat az önkormányzatoktól, a közbirtokosságoktól, a civil szférából és a vállalkozásoktól.

A 2017-es év első pályázati periódusában meghirdetett 7.2RSP – Szociális és közszolgáltatások infrastruktúrájának létrehozása nevű intézkedésre a térséget alkotó önkormányzatok nyújtottak be pályázatot közel 1.000.000 euró értékben közterületek karbantartásához szükséges eszközök, gépek vásárlására, amelyekre nagy szükség van az útkarbantartási, valamint a téli hóeltakarítási munkálatok során minden községben. A sikeres pályázatok finanszírozási szerződéseinek nagy részét már alá is írták, így a nyáron használatba vehetők a gépek.

Ez a pályázati kiírás fontos a községek számára, főként az idei, csökkentett költségvetési évben, hisz ennek köszönhetően nagy értékű beruházásokat tudnak megvalósítani.

Parajd község három természetvédelmi terület, a parajdi Só-szoros, a korondi Csigadomb és a fenyőkúti tőzegláp fejlesztésére, bekerítésére és óvására, illetve ezen látványosságok megközelítésének kialakítására nyújt be pályázatot, számolt be Bokor Sándor polgármester. Az elöljáró hozzátette: ezek a fejlesztések fontosak a természeti ritkaságok védelme érdekében, de turisztikai szempontból is, hiszen Parajdon több ezer turista fordul meg évente, de a vidék sajátosságainak köszönhetően a község többi települését is sokan látogatják.

Oroszhegy község polgármestere, Bálint Elemér Imre örül a pályázati lehetőségnek, mint beszámolt, közhasznú tevékenységekhez szükséges eszközöket fognak beszerezni. Ezek azért fontosak a községnek, tette hozzá, mert a korábban használtak már elavultak. Egy haszongépjárművet és egy munkagépet szereznek be, amelyek nagy segítséget nyújtanak majd a községgazdálkodásban, illetve az utak nyári és téli karbantartásában egyaránt, továbbá az Oroszhegy falusi vízszolgáltatás karbantartásában, amely az önkormányzat tulajdonában van, részletezte a polgármester.

Székelyvarságon is ez egy kiváló lehetőség, az eszközbeszerzés kiírt pályázaton egy hóekét igényeltek, mondta el Tamás Ernő polgármester. Ennek beszerzése sokat segít majd az utak karbantartásában, a hófúvások okozta torlaszok eltakarításában, nyáron pedig a sáncok tisztántartásában. Ezenkívül igényeltek egy teherautót, ezen eszközök nagyban fogják segíteni a munkálatokat, tette hozzá a polgármester.

Parajd, 2018. március 12.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.