fbpx

Megkezdődött az ingyenes szűrés Csíkszentgyörgyön

Ma kezdődött és péntekig tart a Bács-Kiskun megyei orvosok ingyenes szűrővizsgálata a csíkszentgyörgyi kultúrotthonban. Az érdeklődőket naponta 9 és 16 óra között várják a magyarországi szakorvosok, akik a helyi elöljárókkal együtt ismételten felhívják a lakosság figyelmét, hogy éljenek a lehetőséggel.

A Bács-Kiskun megyeiek idén kilencedik alkalommal tartanak szűrővizsgálatot Hargita megyében, ami egy jól működő testvérkapcsolat eredménye a két megye között, társszervezői a helyi önkormányzat és a közbirtokosságok.

Hétfőn, május 11-én sajtótájékoztatót tartottak a csíkszentgyörgyi közbirtokosság székhelyén Hargita Megye Tanácsának képviselői: Borboly Csaba elnök, Zonda Erika vezérigazgató, Becze István megyei tanácsos; Tar Gyöngyi, a  Hargita Megyei Egészségügyi Igazgatóság vezetője, Demeter Ferenc, a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház menedzsere, Demeter Ibolya csíkszentgyörgyi háziorvos, Korodi Attila parlamenti képviselő, György József, Csíkszentgyörgy polgármestere, Szabó László alpolgármester, Kézdi József, a csíkszentgyörgyi közbirtokosság elnöke, Sándor Zoltán, a bánkfalvi közbirtokosság elnöke, a Bács-Kiskun megyei orvosok és vezetőik, Mócza György, a kecskeméti kórház főorvosa, illetve Svébis Mihály főigazgató.

sajtotajekoztato2_2015maj11

A jelenlevők egyöntetűen köszönetüket fejezték ki a magyarországi orvosoknak önzetlen munkájukért, a csíkszentgyörgyi elöljárók pedig külön köszönték, hogy idén a  választás községükre esett, majd mindannyian hasznos munkát kívántak az orvosoknak.

A magyarországi szakemberek hathatósan hozzájárulnak az emberi életek megmentéséhez, mondta Borboly Csaba, és értékelte a két megye eredményes testvérkapcsolatát.

Sajnos ma még nem fordítunk elég hangsúlyt a betegségek megelőzésére, ezért fontos a hasonló programok megszervezése, mondták a szakemberek, Tar Gyöngyi és Demeter Ferenc. Előbbi hozzátette: ennek érdekében sokat tesz Hargita Megye Tanácsa, ezért köszönet illeti az intézmény munkatársait.

A sajtótájékoztatón bemutatkozott az ideggyógyász, a gyerekorvos, a sebész, a fül-orr-gégész, a laborfőorvos, a nőgyógyász, a radiológus, a tüdőgyógyász. Továbbá kardiológus, belgyógyász, urológus, aneszteziológus is érkezett a csapattal.

Mócza György köszönetét fejezte ki a helyieknek, hogy megfelelően kialakították a vizsgálókat a kultúrotthon épületében. Mint mondta, minden évben újítanak az igények és a lehetőségeik függvényében, illetve bővítik a műszereket is. Az idei újdonság, hogy a fül-orr-gégész is érkezett a csapattal, aki széles körű vizsgálatot biztosít gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt. Mócza György továbbá azt kérte a helyi orvosoktól, hogy a betegek kezeléséről, állapotáról kapjanak visszajelzést.

Mindenkit várnak a szűrővizsgálatra, a polgármester elmondta, igyekeztek minden lehetséges eszközzel felhívni a lakosság figyelmét a lehetőségre, a sajtón keresztül is biztatnak mindenkit, hogy éljen a lehetőséggel.

Csíkszereda, 2015. május 11.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.