fbpx

Megszólaltatták az új harangot Székelyudvarhelyen

Elkészült a Székelyudvarhelyi III. Református Egyházközség új haranglábja, amelyet vasárnap, július 16-án szenteltek fel. Az egyházközség tavaly ünnepelte fennállásának 25. és templomának felépülésének 20. évfordulóját, ebben az évben a presbitérium eldöntötte, hogy a templom egy harangot kapjon, amelyet egy ideiglenes fa szerkezetre helyeztek egészen mostanáig. A most átadott harangláb Várday Zsolt műépítész tervei alapján készült. Az ünnepi istentiszteletet Kántor Csaba püspökhelyettes tartotta.

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke beszédében a történelmi egyházak támogatásának fontosságát emelte ki.

Az autonómia sokak számára mást-mást jelent, számomra azt: mi magunk, saját erőből. A „mi, amely megteremtésében történelmi egyházainknak kiemelkedő szerepe van. Nem rég búcsúztatták ballagóinkat az iskola csengői, adunk-e nekik esélyt, hogy ne távol, idegenben keressék a helyüket? Itthon kell munkahelyeket ajánlani és fiatal vállalkozóinkat segíteni. Közösséget kell formálnunk, ezért fordít jelentős figyelmet Hargita Megye Tanácsa a történelmi egyházak támogatására, mert fontos az egyházakkal közös gondolkodás. Egymáshoz kell fordulnunk egymást kell biztatnunk, segítenünk, hogy közösségeinknek, a székelységnek legyen jövője – hangsúlyozta Borboly Csaba hozzá téve, hogy az Udvarhely térségi megyei tanácsos kollégáinak köszönhetően is jó csapatban dolgozhatnak, hiszen az egyházak támogatását elősegítő döntéseket mindig egyhangúlag szavazza meg a megyei tanács. A megyeelnök mindezek mellett fontosnak tartotta, hogy a politikumnak és az egyházaknak szoros kapcsolata legyen és kalákában tudják építeni a jövőt.

Szükség van fiataljainkra. Fel kell tennünk a kérdést, hogy mi, akik vállalkozást, egyesületet, intézményt vezetünk adunk-e fiataljainknak esélyt, hogy itthon családot alapíthassanak? Egyház és fiatalok. Mindenki a saját helyén tegye a dolgát ennek érdekében – zárta gondolatait Borboly Csaba.

Csíkszereda, 2017. július 16.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.