fbpx

Megyei út, helyi érdek

Utak nélkül nincs fejlődés – ezt már a rómaiak óta tudjuk. Nemhiába épültek utak az egykori birodalomban, az egyik fő összetartó kapocs a közlekedési hálózat volt. Bár nem hasonlítható a megye egy birodalomhoz, kicsiben ugyanez a szabály érvényes: a jó összeköttetés több gazdasági lehetőséget jelent. Mindig tanulhatunk a múltból és a nagyobbaktól! (Persze a jelenből is, más, nyugatabbra fekvő országok fejlesztési példáiból.)

Éppen ezért a megyei besorolású útjainkon jelentősebb mértékű korszerűsítést szeretnénk idén is. Szinte minden településen áthalad megyei út, ami nemcsak az átutazóknak, hanem az ott lakóknak is fontos, így a helyközi és megyeközi forgalom kell hogy legyen a legfontosabb az utak felújítását illetően. Ráadásul a megyehatárokon átvezető megyei utak történelmi, akár rokoni kapcsolatokat éleszthetnek újra, elég csak a Maros megyébe vezető utakra gondolnunk.

A napokban mindez kapcsán kértem polgármestereink támogatását, megértését, hiszen a több mint 850 kilométer összhosszúságú megyei besorolású útból nagyon sok nincs még rendbe téve. A jó hír viszont az, hogy tavaly sikerült rengeteg tervet, illetve munkálatot egyenesbe hozni – csak saját beruházáshoz közel 300 millió lej összértékre szóló dokumentáció készült el, és még nem beszéltünk a POR-pályázatok dokumentációjáról, hasonló értékű beruházásokról van szó –, számos projektnek fogtunk neki vagy folytatjuk, ezért most ez kell hogy legyen a prioritás. Ahogyan eddig, úgy ezután is működnie kell a települések és térségek közti szolidaritásnak, amely által képeseknek kell lennünk (ideiglenesen) lemondani egy-egy helyi fejlesztésről tágabb közösségünk érdekében, ami természetesen egybevág a helyi érdekekkel.

Ez természetesen nem jelenti azt, hogy ne kezelnénk továbbra is prioritásként a helyi beruházásokat, kezdve a községi utak felújításától a közösségi fejlesztésekig (a Kisvíz és a Kisvillany programon keresztül a járdaépítésig, a közösségi terek felújításáig és helyi közösségi fejlesztésekig, beleértve a leosztásokat is). Feltett szándékunk, hogy ezt még hatékonyabban tegyük, a megyei és helyi fejlesztéseket jobban összehangolva.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.