fbpx

Mentalitásváltásra, összefogásra van szükség

Az elmúlt időszak tapasztalatai, illetve a jövőbeli fontosabb tennivalók képezték a fő témáját annak a megbeszélésnek, amelyet a Hargita megyei turizmusban érintett szakemberekkel tartott Borboly Csaba, az RMDSZ Csíki Területi Szervezetének elnöke Csíkszeredában, május 22-én.

Borboly Csaba bevezetőjében az elmúlt időszak tapasztalataira reagálva úgy értékelte, hogy a megyei tanácsnak elsősorban háttérerősítő szerepe van a turizmus fellendítésében, összefogni, együttműködésre ösztönözni a vendéglátókat, szolgáltatókat.

„Mindenkinek meg kell értenie, hogy csak egymást erősítve, együttműködve tudunk olyan programkínálattal, élményekkel, szolgáltatásokkal várni a turistát, ami maradásra és visszatérésre készteti őket. Minden sikeres térségben a szállodák nem versenytársat látnak egymásban, hanem partnerként dolgoznak együtt annak érdekében, hogy elégedett vendégek távozzanak térségükből. A megyei tanácsnál a rendelkezésünkre álló eszközökkel igyekszünk megfelelő feltételeket teremteni a turizmusnak megyénkben, elhoztuk a turizmus kiépítésében kiváló példaként szolgáló Vienne megyei szakembereket, tervezzük a Székelyföld természetrajza könyv kiadását, amelynek célja már általános iskolában megszerettetni a gyerekeinkkel a környezetünket, épített örökségünket. Ugyanakkor, mivel a közlejövőben nincs remény autópálya kiépítésére térségünkben, kisrepterek kiépítésén is dolgozunk. A megyében tevékenykedő hegyimentők folyamatosan munkálkodnak a turistaösvények kijelölésén és kiépítésén, menedékházakat is elhelyeztünk a biztonságosabb hegyi turizmus érdekében. Ki szeretnénk alakítani a megyében található védett területek menedzsmenttervét is, tehát nagyon sok olyan tevékenység van a megyében, amit összehangolva komoly eredményeket érhetünk el a vendéglátás terén. Ezenkívül számos helyi önkormányzat bonyolít le komoly turisztikai projekteket, illetve a szolgáltatóknak is megvannak a saját elképzeléseik a vendéglátást illetően. A megyei tanács szerepe, hogy összehangolja ezeket a tevékenységeket” – fejtette ki Borboly Csaba.

A turisztikai szakemberek részéről számos ajánlás, észrevétel fogalmazódott meg, közös problémaként elhangzott, hogy nagyon nehéz megfelelően képzett munkaerőt találni a vendéglátás területén, főleg több idegen nyelven beszélő idegenvezetőt, de ugyanígy professzionális utazási irodára is szükség lenne, amely komoly szakemberekkel dolgozik, és elejétől a végéig meg tudja tervezni a külföldi turisták útvonalait a bukaresti landolástól autóbérlésen, napi programokon keresztül. Elmondták, fontos lenne több nyelven beszélő idegenvezetők kiképzése, akik nemcsak a földrajzleckét mondják fel, hanem ismerik a környék történeteit, legendáit, amit a hely szelleme megkövetel, a környék gyógynövényeit is.

Ugyanakkor közös igényként fogalmazódott meg a különböző nemzetközi turisztikai irodák kínálatába való bekerülés, ehhez azonban komoly ajánlatokra, szakemberekre és főleg mentalitásváltásra is szükség van a lakosság részéről, hiszen nagyon kellemetlen ellátogatni egy turistacsoporttal olyan borvízforráshoz, amelynek környéke tele van szeméttel – hangzott el a találkozón.

Csíkszereda, 2014. május 22.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.