fbpx

Mi nem csak beszélünk az autonómiáról

(Eszmefuttatás az RMDSZ 2020. szeptember 2-án, Szejkefürdőn tartott Hargita megyei kampánynyitó rendezvényén elhangzott beszédem alapján)

Vörösmarty Mihályt parafrazálva kérdem:

Ment-e a politikusok által a világ elébb?

Ez a kérdés egyre gyakrabban feltevődik, ma, amikor sokan egyre kevésbé bíznak a politikusokban, vagy legalábbis némelyek a közösségi oldalakon azt a látszatot keltik, hogy ez a többség.

Fontos-e a közéleti szerepvállalás ma, amikor a közösség elé egyre inkább az egyént helyezik?

Vannak-e még közéleti tevékenységre vágyó fiatalok?

Ezekre a negatív felvetésekre nekünk, az RMDSZ jelöltjeinek pozitív a válaszunk! Közéleti szerepvállalásra igenis szükség van, ezt még a versenytársaink sem vitatják.. A kitartó munka, amit helyi, megyei és országos szinten folytatunk, meghozza gyümölcsét.

Hargita Megye Tanácsánál és a helyi önkormányzatoknál azt tapasztaljuk, hogy az emberek bíznak bennünk, segítséget várnak, számítanak ránk. A koronavírus-járvány miatt bevezetett szigorítások idején ez különösen meglátszott. Képesek voltunk egyéni gondokra is megoldást találni, a nap 24 órájában igyekeztünk megszolgálni ezt a bizalmat.

12 éves mandátumom idején számos változás történt. Az elmúlt több mint tíz évben településeink látványosan fejlődtek: az egyik legszembetűnőbb változás talán az, hogy a megye legtöbb helységében ma már aszfaltúton lehet járni! Ma már nem kérdés az, ami régebben az volt: ma falun nem feltétlenül rosszabbak az életkörülmények, mint városon. Sorra megújultak a települések központjai, közösségi tereket építettünk, munkahelyeket hoztunk létre, és sok helyen felpezsdült a közösségi, ifjúsági élet. Tettünk tehát azért, hogy a világ – legalábbis a mi kis világunk – a politikusok által is „elébb menjen”.

Mi nem csupán beszélünk az autonómiáról, mint egyesek, hanem teszünk érte. És ami a legfontosabb: megéljük! Ezt példázza a számos egyesület működése vagy a megyei tanács Kisvíz és Kisvillany programja. De az autonómiát építjük azzal is, hogy útjaink felújításával összekötjük Székelyföldet, azaz egykor egységes részeit kapcsoljuk össze ismét, és ezáltal ráadásul közelebb „hozunk” repülőtereket. Vagy azzal, hogy a biztonságot növeljük hegyimentő szolgálatunk bővítésével, önkéntes tűzoltóink támogatásával. Mint ahogyan az is, hogy fiataljainknak jövőt teremtünk itthon, szakmát adva a kezükbe és használható tudás megszerzését biztosítva nekik.

A koronavírus-járvány sajnos beleszólt mindannyiunk életébe, de az új kihívásokkal szembenéztünk, és az élet nem állt meg az önkormányzatoknál. Azért támogattuk a helyi önkormányzatok, a civil szervezetek, egyházak törekvéseit, mert hiszünk azokban a tervekben, elképzelésekben, amelyek szebbé, korszerűbbé teszik településeinket. Azon dolgozunk, hogy biztonságos megyét építsünk, ahol nem kell a közösségnek félnie. Vállalkozó- és családbarát megyét építünk, ahol a helyi termelők, a szövetkezetek, a kis- és közepes vállalkozók is érvényesülhetnek, ahol csökkentjük a bürokráciát, ahol egyensúlyt teremthetünk család és munka között. A jövőre gondolva használható tudás átadására törekszünk a szakoktatás támogatásával, és a fiatalok önkormányzati lakásépítését is szorgalmazzuk. Egészséges és zöld megyét építünk, ahol nemcsak a gyors és hatékony gyógyításra, hanem a környezetünk védelme által az egészségünk megőrzésére is nagyobb figyelmet fordítunk! Hargita megyében évek óta közösséget építünk: egy sajátos világot, amelyben mindannyian otthon lehetünk, egyházainkkal közösen. Továbbá megvédjük határainkat, nem engedve a minket gáncsolóknak, nem okozva örömet az ellendrukkerek kisszámú, de annál hangosabb csoportjának.

Nem hátrálunk meg, mert tudjuk, hogy a Kárpát-medencében nem vagyunk egyedül! Erőnket ma már a magyar nemzet közjogi részeként is felmutathatjuk, legközelebb két év múlva. Ehhez újra és újra bizonyítanunk kell erőnket,            helyi, országos, nemzeti és európai választásokon egyaránt! Ezentúl is mutassuk meg, hogy itt vagyunk, aktív, erős közösségként, akikre számíthat vegyes és szórványvidéki magyar, valamint anyaországi magyar egyaránt! Ezt mutassuk meg ismét, egységben, egy erős Szövetségben!

Azt látjuk, hogy azokon a településeken, megyékben, ahol a széthúzás, a vita vált a politikai élet fő elemévé, nincs előrelépés. Nem nevezhető összefogásnak, hogy időnként valaki kilép, belép egy (akár román) pártba, vagy új pártot hoz létre. S mindezt csak azért, mert nem képesek érveket ütköztetni, vitát folytatni, nem képesek építeni, csak osztódni és bomlani. Be kell látni, hogy a magyar összefogást hirdető versenytársainknak az elmúlt évben egyetlen tevékenységük volt, s ez az RMDSZ és a RMDSZ politikusainak a szidalmazása. Ez nem tud alapja lenni egy összefogásnak. Az elmúlt 12 év sikerei az egységből, a felesleges pártoskodás háttérbe szorításából, a külső akadályokkal szembeni bátor kiállásból származtak.

Hargita megye élén, a csapatommal együtt, arra törekszem, hogy továbbra is a cselekvés, a munka, a hit és a bizalom irányítsa a mindennapokat. Aki egységet tör és idegen érdekeket szolgáló pártok zsoldosa lesz, az árt a közös jövőnek, árt családjainknak, árt közösségeinknek. Mi egy élő és élhető megyét és Székelyföldet, minőségi és élhető jövőt építünk, az itt lakókkal közösen! Ezért dolgoztunk eddig, és ezt szeretnénk folytatni egységben, Udvarhely, Gyergyó és Csík térségének erős szövetségében. Bízom benne, hogy a három municípium a jelöltjeink győzelme nyomán mozdonyként húzza majd a térséget.

A megteremtett alapokra most a jövőt építjük! Tartsanak velünk!

 1,439 total views,  1 views today

Hozzászólások
Loading...
Megszakítás