fbpx

Támogatjuk a szakképzést megyénkben

Továbbra is kiemelten támogatja Hargita Megye Tanácsa a szakképzést megyénkben, tekintve, hogy egyre növekvőben az itthon képzett szakemberek iránti igény. Az elmúlt évek erőfeszítéseinek köszönhetően egyre többen választják ezt a képzési formát. A képzés minőségének növeléséért pedig szükséges a tanműhelyek további felszerelése.
A csíkszeredai Venczel József Szakközépiskola, Kájoni János Szakközépiskola és a Kós Károly Szakközépiskolák műhelyeit látogattuk meg szeptember 3-án, csütörtökön,  Cilip ÀrpàdHargita Megye Fejlesztési Ügynökség  vezetője, Korodi Attila képviselő, iskolaigazgatók, partner cégek képviselői, mesterek és diákok társaságában.
A tanintézmények vezetői bemutatták a szakmai gyakorlatok helyszíneit, beszámolva arról is, hogy mire lenne szükségük diákjaik magasabb szinten történő képzéséért.
Közöltem, bár Hargita Megye Tanácsának nem közvetlen tevékenysége a szakoktatás témaköre, mégis ismerve a magas munkaerőhiányt, tudatosan kell foglalkozni ezzel a témakörrel, mert  egy jó szakma biztos megélhetést jelent és újra népszerűvé kell tenni a szakképzést, figyelve fiataljainkra, hogy jó döntéseket hozzanak.
Cilip Árpád, Hargita Megye Fejlesztési Ügynökségének vezetője szerint, az ügynökség, az iskolák és a vállalkozások közötti együttműködést tovább kell építeni, mert ez a rendszer segíti a gyerekeket elsajátítani a megfelelő gyakornoki tudást és hozzásegíti a munkaerő piacon való boldoguláshoz.
Kiraly Szabolcs az ügynökség munkatársa beszámolt arról, hogy az osztályfőnöki óralátogatások és más rendezvények keretében több, mint ezer diákhoz jutottak el. Az ügynökség katalizátor szerepet tölt be a vállalkozók, a tanügy és iskolaigazgatók között.
Ferencz-Salamon Alpar megyei tanácsos hozzátette, a pályaorientációt nem elég nyolcadik osztályban kezdeni, ennél sokkal korábban Mint kiemelte, ezt elsősorban helyi programokkal lehet megalapozni például a kisműhely programmal. A tanácsos egy másik megoldandó problémaként említette a leköszönő és az új szakmák közti átképzést is.
 Korodi Attila parlamenti képviselő szerint a cél, hogy rövid távú, precíz forgatókönyvvel és anyagi támogatással biztosítsuk a szakoktatás működését. Mint mondta, ha egy szakember nem sajátítja jól el a szakmáját, alkalmazottként sem tud hatékony lenni, így a cég sem tud jól működni.
 Demeter Levente főtanfelügyelő és Kedves Mónika szakoktatásért felelős tanfelügyelő a Hargita megyei szakképzés és duális képzés helyzetét mutatták be.
Az eseményen, mint elhangzott, több cég és iskola között kell partnerség szülessen a duális képzés tekintetében. Jó irányba halad a Hargita megyei szakképzés, ezt tendenciát kell továbbra is elősegíteni.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.