fbpx

Milyen lehetőségeket kínál egy védjegy a helyi termelőknek?

A védjegyek nyújtotta jelentőségekről tartott konferenciát Hargita Megye Fejlesztési Ügynöksége

Nagy érdeklődés övezte a Hargita Megye Fejlesztési Ügynöksége által március 28-án szervezett konferenciát a székelyudvarhelyi Harghita Business Centerben, amelyen szakemberek mutatták be a védjegyek nyújtotta lehetőségeket.

Mint elhangzott, azontúl, hogy a védjegyek a szellemi tulajdonjogot biztosítják, lehetőséget adnak arra a helyi termelőknek, hogy külföldi piacokon is bemutassák termékeiket. Így az oltalom alatt álló termékek gazdasági előnyhöz juttatják a kisgazdákat, termelőket.

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke gratulált az ügynökség munkatársainak a programhoz, mint mondta, fontos, hogy térségünkben tudatosítsuk a kistermelőkben a védjegyek használatának fontosságát. — A piacon nem a gyártók közötti versenynek kell helyet adni, hanem az együttműködést erősíteni, hogy minél több helyi és jó minőségű termékkel találkozzunk a polcokon. Meg kell keresnünk a legjobb lehetőségeket a Hargita megyei termelők és kisgazdák számára – tette hozzá Borboly Csaba.

Cilip Árpád, Hargita Megye Fejlesztési Ügynökségének vezetője elmondta, 12 éve létezik a Székely termék, mint védjegy, ezekben az években pedig a korlátozott lehetőségek mellett igyekeztek piacra juttatni a helyi és hagyományos termékeket. Hozzátette, a termelőket bátorítják a szövetkezetekbe tömörülésre, amely biztonságot nyújt a tagoknak.

A konferencián az EU-s védjegyek mellett (IGP, DOP, STG) mellett a hegyvidéki termék védjegy (Produs Montan), a Székely termék védjegy és biotermékek minősítésének megszerzési feltételeiről értekeztek.

A konferenciát a CAPactivities európai uniós program keretében szervezték, amelyre sikeresen pályázott Hargita Megye Fejlesztési Ügynöksége és fenntartója, Hargita Megye Tanácsa. A program célja az EU Közös Agrárpolitikáját közérthetőbbé tenni helyi szinten.

https://hargitamegye.ro/capactivities/

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.