fbpx

Minél több, annál jobb

A hétvégi PDL-kongresszus után úgy néz ki, hogy létrejön egy új párt. Ez örvendetes dolog, mert minél több párt van a palettán, minél osztottabb a politikai mező, az számunkra kedvező. Băsescu államelnök bejelentése engem személy szerint nem lepett meg, mert racionális döntésnek tartom az új párt megalapítását, a PNL-hez ugyanis egyre jobban közeledő PDL-vezérkartól Băsescu híveinek búcsút kellett venniük. Ha valami csoda folytán Elena Udrea nyeri meg az elnökséget, akkor a Blaga-csoport vált volna ki, de mivel ez nem következett be, hát ők alakítanak új pártot. E döntés meghozatala most volt racionális, ezen alakulatok életképességének kérdését ugyanis a jövő évi európai parlamenti választások eldöntik. Egy év múlva megméretkezhetnek, és aki könnyűnek találtatik, az vagy beolvad valahova, vagy megszűnik, de azt sem tartom kizártnak, hogy külön-külön 10 százalék feletti arányt tudnak elérni, és akkor akár tartós szereplői is maradhatnak a politikai életnek. A Blaga-csoport vezette PDL beolvadását a PNL-be nem tartanám racionális döntésnek, de ha nem a politikai racionalitás, hanem a megélhetési politizálás határozza meg a döntést, akkor bármi bekövetkezhet.

Ami pedig Băsescu államelnök új pártját illeti, itt az igazi kérdés az, hogy kik csatlakozhatnak ehhez, tehát miként döntenek mondjuk a polgármesterek. A Băsescu államelnök által fémjelzett politikai pártban már most benne van 20 százalék, mert ekkorára tehető ma az államelnök szavazótábora, a kérdés csak az, hogy Cristian Predával és a többi blogger politikussal ezt miként lehet az alakulat szavazótáborává szervezni. Szép dolog nyilatkozgatni a tévéstúdiókban naphosszat, járni konferenciákra és ott mondani okosat, meg utána blogot írni, de ha csak ennyiben merül ki a politikai tevékenység, az kevés.

A vélhetően a Băsescu-pártot képező reformista szárny kivétel nélkül ilyen személyekből áll, akik jók és fontosak egy pártban, de csak velük nehéz lesz ütőképes alakulatot összekalapálni.

A lényeg az, hogy nekifognak, és bízom benne, hogy az államfőnek a politikába való visszatérésre vonatkozó ígérete nem kamu, és tényleg visszatér, mert a helyzet sajnos az, hogy a román politika jobboldalán igencsak nagy űr keletkezett, és szükség lenne az államelnök tudására, tapasztalatára ahhoz, hogy egy Victor Ponta kaliberű vezető kinevelődjön, megjelenjen ezen az oldalon is.

Ma ez nincs sajnos. Ezért van 70 százalékos USL-kormánytöbbség, ami nem jó a demokráciának, nem jó az országnak, és nem jó nekünk erdélyi magyaroknak sem.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.