fbpx

Mint általában: az erdőkitermelés kapcsán is statisztikák cáfolják a városi legendákat

Lépten-nyomon abba az érvbe ütközöm, hogy a medvék azért járnak be településekre, mert az ember a „mértéktelen erdőkitermeléssel” szűkítette a nagyragadozók életterét. Többször emlegettem facebookos hozzászólókkal való vitáimban, hogy ez városi legenda, de ha nekem nem hisznek, álljon itt a Greenpeace Románia által az illegális erdőkitermelés 2016-os adatainak összesítése: http://www.greenpeace.org/romania/Global/romania/paduri/raport-taieri-ilegale-2016.pdf. Mint a statisztikákból látható, Hargita megye, a köztudatban élő képtől eltérően, közel sem jár a „top 10”-hez, ami az illegális kivágásokat, a bűncselekményeket és a szabálysértéseket illeti! Érdekes viszont, hogy a kiszabott büntetések értékét, illetve az elkobozott járművek számát tekintve benne vagyunk az első tízben… Argeș megye mindegyik tízes listában szerepel a Greenpeace kimutatásában, Hargita viszont csak az említett kategóriákban, ezekben Argeș „nyakába liheg”. Kettős mércéről, nagyobb szigorról lenne szó? Ráadásul nemcsak az esetek számánál van ez így, hanem az illegálisan kitermelt famennyiség kapcsán sem szereplünk az elsők között. Holott Hargita megye terület szempontjából a 13. az országban (a 41 megye közül), az erdős területe viszont az országos átlagon felüli: Romániának 26,84%-a erdős terület, miközben Hargitának 39,24%-a (http://statistici.insse.ro/shop/index.jsp?page=tempo2&lang=ro&context=47) Ami pedig a „letarolt” erdőket illeti: léteznek üzemtervek, annak megfelelő kitermelés, és vágás után két évet kell várni az újraültetésig, hogy a kártékony rovarok, illetve betegségek eltűnjenek.
Összességében nem csökkent, hanem éppenséggel nőtt az erdős területek kiterjedése Hargita megyében 1990 óta: a hivatalos statisztikák szerint, míg 1990-ben 231,2 ezer hektárról beszélhettünk, addig 2015-ben 264,1 ezer hektárról. (http://statistici.insse.ro/shop/index.jsp?page=tempo3&lang=ro&ind=AGR306A)
Ezzel szemben tény, hogy a medvepopuláció jelentősen növekedett az elmúlt években. Számuk mára országszerte meghaladja a tízezer példányt, legnagyobb arányban pedig megyénkben vannak jelen. Románia az EU-s csatlakozásakor hatezer példányt vállalt, 2017-es adatok szerint 1575 egyeddel számol a Környezetvédelmi Ügynökség Hargita megyében (http://hargitamegye.ro/upload/public/vadkarok/APMHrInformatiiDespreEfectivulCarnivoreMari26.06.17.pdf)
Persze ezzel nem azt akarom mondani, hogy minden rendben van a fakitermeléssel megyénkben. Az erdőgazdálkodással kapcsolatban sok még a tennivaló, hiszen megyénk és térségünk egyik legnagyobb értéke kellene hogy legyen a fa, amit helyi szinten a legmagasabb fokon dolgozzanak fel, ne nyersanyagként adják tovább – akár külföldi – felvásárlóknak. A fa helyi értékesítése külön szerepet kap a 2012-2020-ra vonatkozó gazdaságfejlesztési programunkban, de a téma ma is aktuális, ezért van, amiért dolgozni nap mint nap. (A témában megjelent közlemények – http://www.borbolycsaba.ro/?s=fakitermel%C3%A9s; weboldal: http://hargitamegye.ro/erdogazdalkdas/hirek.html)
Kioktatni sem akarok a fentiekkel senkit, csak arra kérem a „túlzott” erdőkitermeléssel érvelőket, hogy olvassanak utána, keressenek rá hivatalos statisztikákra, ne üljenek fel egyből a hamis híreknek, ne fogadják el elsőre a közhiedelemben lévő információkat, mert a tények makacs dolgok.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.