fbpx
12 July 2017, 124th Plenary Session of the European Committee of the Regions. Belgium - Brussels - July 2017 © European Union / Fred Guerdin Csaba BORBOLY, President of Harghita County Council

Sikerült átvinni az APIA-támogatások megtartását célzó módosító javaslatokat

Pozitív döntés született Brüsszelben a kis- és középtermelők támogatását illetően

Az EU Közös Agrárpolitikájának következő 2020-ban elfogadandó szakaszában a kis- és középtermelőknek járó támogatások továbbra is prioritást kell, hogy jelentsenek – ezt szavazta meg a Régiók Bizottsága (RB) szerdán, július 12-én, a plenáris ülésén Borboly Csabának, Hargita Megye Tanácsának elnökének módosító javaslatai alapján, A 2020 utáni KAP című jelentés tárgyalásakor. Az RB álláspontja szerint az Európai Unió mezőgazdasági politikájának olyan előírásokat kell tartalmaznia a jövőre vonatkozóan, amely kiemelten támogatja a kis- és középtermelőket, gazdálkodókat és családi vállalkozásokat.

Borboly Csaba felszólalásában hangsúlyozta, hogy a közvetlen és területalapú kifizetések esetében elsősorban a kisebb és családi gazdaságokra kell a forrásokat összpontosítani, csökkenteni kell az adminisztrációs terheket, valamint olyan pénzügyi eszközöket kell bevezetni, amelyek a mezőgazdaság, a vidéki térségek és közösségek szükségleteit megfelelő módon fedezi.

Mindez annak az RMDSZ idei, zilahi kongresszusán elfogadott dokumentumnak a továbbvitele, amely a tavasszal Hargita Megye Tanácsa és a Hargita megyei kistérségi társulások kezdeményezésére indított konzultációsorozat alapján született. Akkor a konzultációt az RMDSZ Országos Önkormányzati Tanácsa közreműködésével országos szintűre terjesztették ki. A konzultációra érkezett válaszokban a kifizetések kapcsán megfogalmazódott, hogy nem szabad magukra hagyni a kis gazdaságokat, a kifizetések reálértéke pedig nem csökkenhet (http://www.rmdsz.ro/sajtoszoba/hir/borboly-csaba-brusszelben-az-apia-tamogatasok-megvonasa-nagy-ervagas-lenne-a-gazdaknak). Az RMDSZ zilahi kongresszusán elfogadott Biztos jövőt az erdélyi gazdáknak, az erdélyi vidéknek! című agrárpolitikai határozat is a kisgazdák támogatását, valamint a vidéki közösségek – és települések identitásának megerősítését szolgálja (http://rmdsz.ro/sajtoszoba/hir/strategiai-dokumentumot-uj-alapszabalyzatot-es-programot-fogadott-el-az-rmdsz-zilahi-kongresszusa).

– Örvendek, hogy sikerült Brüsszelben letisztázni és elfogadtatni az erdélyi gazdák érdekeinek is megfelelő módosító javaslatokat. Most Bukaresten van a sor, ott kell elérnünk, hogy a romániai álláspont is ez legyen – nyilatkozta a szavazás után Borboly Csaba. Az egyik következő lépés a konzultációs tevékenység elemzésének elkészítése lesz, ugyancsak a kistérségi társulások és a megyei tanács, illetve vidékfejlesztési egyesülete partnerségével, azt vizsgálják, a módosítók nyomán történő, pár év múlva esedékes változások hogyan hatnak majd a Hargita megyei gazdálkodókra.

Hargita Megye Tanácsának elnöke külön sikerként értékelte, hogy javaslata nyomán a jelentésbe került a Natura2000-es területeken keletkezett vadkárok utáni kompenzációk kifizetésének szorgalmazása is, mivel jelenleg a területtulajdonos gazdák ezt nem kapják minden tagállamban, így Romániában sem. Továbbá egy másik, szintén elfogadott javaslata szerint az RB-jelentés kiemeli a kistérségek szerepét. Borboly Csaba mindezt is régóta szorgalmazza, akárcsak az APIA-támogatások reálértékének megtartását, ezek ügyében többször szót emelt a Régiók Bizottságában. A szavazás utáni élő bejelentkezésében erről is beszél: https://www.facebook.com/borbolycsaba/videos/1326109077436472/

A megyei tanács elnöke köszönetet mondott a konzultációs folyamatban vállalt szerepért, valamint az RMDSZ kongresszusi dokumentumának, valamint ennek nyomán az RB-módosítók elfogadásáért a Hargita megyei kistérségi társulásoknak, a megyei tanács vidékfejlesztési egyesületének, Tánczos Barna szenátornak, valamint a magyarországi és romániai delegáció tagjainak: Kovács Raymundnak, Magyar Annának, Ribányi Józsefnek, Victor Morarunak, Alin-Adrian Nicának, Adrian Ovidiu Tebannak.

Hargita Megye Tanácsa elnökének a Régiók Bizottságában folytatott tevékenységéről a következő címen tájékozódhatnak: http://www.borbolycsaba.ro/tevekenyseg/regiok-bizottsaga/

Csíkszereda, 2017. július 13.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.