fbpx

Mintagazdaságokat díjaznak

Közgyűlést tartott Hargita Megye Tanácsának Vidékfejlesztési Egyesülete

Idén megalakul a Hagyományos Székely Termékeket Felvásárló és Értékesítő Szövetkezet, miután Hargita Megye Tanácsa Vidékfejlesztési Egyesületének március 11-i, hétfői közgyűlésén a tagok megszavazták az egyesület 2013-as költségvetését. A szövetkezet keretében székelytermék-boltot nyitnak Csíkszeredában, Székelyudvarhelyen és Gyergyószentmiklóson.

Az egyesület ebben az évben összesen közel 800 ezer lejből gazdálkodhat, ebből még számos terv megvalósítását finanszírozzák. Pályázatot hirdetnek Mintagazdaságok címmel, amelynek során díjazzák a 2012. és 2013. év legpéldásabbnak ítélt gazdaságát, megalakítják a Székelyföldi Gazdaszövetséget, folytatják a tavaly elkezdett Kiskertész programot, amely keretében vetőmagot osztanak vidéki kisiskolásoknak, hogy már zsenge korukban megbarátkozzanak a kertészettel, valamint idén is segítik a rászoruló családokat, a támogatás 15–20 csirke vagy egy kecske családonként. Ebben az esztendőben is vissza nem térítendő támogatásban részesítik a szarvasmarha-, juh- és kecsketenyésztők, valamint a gyümölcsfeldolgozók egyesületeit, a lovassporteseményeket, valamint a földtulajdonosi társulásokat, utóbbiak ezúttal is villanypásztorra pályázhatnak a vadkárok elhárítása érdekében.

Az idei tervek ismertetésén kívül kiértékelték a tavalyi tevékenységet is. Jelen volt Borboly Csaba, a megyei tanács elnöke, a vidékfejlesztési egyesületben tagsági szerepet vállaló önkormányzatok polgármesterei, köztük Ferencz Tibor, Szépvíz elöljárója, aki egyben az egyesület elnöke, Márton István, az egyesület igazgatója, továbbá Benyovszki Lajos és Becze István megyei tanácsosok, utóbbi a mezőgazdasági szakbizottság vezetőjeként. Borboly Csaba az elmúlt időszak legnagyobb megvalósításának a keresztúri tejfeldolgozó gyár megvásárlását és beindítását nevezte, és reményét fejezte ki, hogy hamarosan a megye többi térségében is hasonló sikernek lehetünk tanúi. Hangsúlyozta, hogy nagyon fontos a kommunikáció, mert ha a gazdák úgy érzik, nincsenek egyedül, érdemes pályázni, és hisznek a közös sikerben, akkor munkájuk értéke megsokszorozódik.

– Az egyesület tevékenységében a fő szempont továbbra is a minőségi élelmiszer előállítása és értékesítése kell hogy legyen, mert ezzel munkahelyeket teremthetünk. Törekvéseink támogatására az RMDSZ-es honatyák segítségét is kérjük – jelentette ki a megyeelnök.

Csíkszereda, 2013. március 11.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.