fbpx

Munkahelyteremtés székelyföldi családoknak

Nemcsak a sajtkészítőknek, hanem az érdeklődőknek is tartottak február 6–7-én sajtmustrát magyarországi sajtmesterek a csíkszeredai megyeházán. A Hargita Megye Tanácsa Vidékfejlesztési Egyesülete által szervezett rendezvényen Kiss Ferenc és Sándor Tamás sajtmester nemcsak a szakembereknek, hanem a háziasszonyoknak is bemutatta a különböző sajtokat. Elmondták, hogy a különböző fajták milyen felhasználásra a legalkalmasabbak, illetve hogy milyen más élelmiszerrel, itallal ajánlatos társítani ezeket. A sajtmesterek és más magyarországi szakemberek a két nap alatt elméleti előadásokat tartottak, a helyi sajtkészítők jóvoltából pedig összesen több mint hatvanféle sajtot kóstolhattak meg az érdeklődők. A sajtmustrát a vidékfejlesztési egyesület által szervezett sajtkészítő tanfolyam keretében tartották.

A sajtmesterek a szépvízi Csengő tejfeldolgozóban is tartottak felkészítőt, ahol ezen a héten az ipari tejfeldolgozást tanulják azok, akik részt vesznek a vidékfejlesztési egyesület 720 órás sajtkészítő tanfolyamán. A tanfolyamot már sokadik alkalommal szervezi meg az egyesület, voltak még 720 órás alkalmak, de kétnaposakat, egyheteseket is szerveztek. Ezeken eddig összesen több mint háromszázan sajátították el a sajtkészítés technikáját, számolt be Márton István, a vidékfejlesztési egyesület igazgatója.

A 720 óra 260 elméleti és 460 gyakorlati órából áll, az elméleti képzések hétvégenként zajlanak, a gyakorlati oktatást pedig térségenként szervezik meg. 28 résztvevője van a most zajló tanfolyamnak, Hargita, Maros és Brassó megyéből érkeztek. Háromféle gyakorlatot biztosít a képzés, az egyik a kézműves sajtok készítése, a másik az ipari tejfeldolgozás, a harmadik pedig gazdáknál végzett gyakorlati képzés. Utóbbi 312 óra gyakorlatot jelent, aminek elvégzéséről igazolást állít ki a gazda. Ezen a héten a szépvízi tejgyárban az ipari tejfeldolgozást tanulják a résztvevők, ahol naponta 50–100 liter tejet dolgoznak fel. Kiss Ferenc sajtmestertől számos érdekességet megtudhattak, például hogy hogyan kell borral ízesíteni a sajtot. A résztvevők közül van, aki egyelőre a családját akarja ellátni sajtkészítményekkel, van, aki már tejfeldolgozóban dolgozik, és szeretné megszerezni a szakképesítést, és van, aki a piacra szeretne betörni a Székely termék védjegy segítségével. A sajtkészítő tanfolyamon készült videó megtekinthető az alábbi linken:

A 28 résztvevőt számláló tanfolyam 2018. november közepén indult, és májusig tart, majd ezt követően június elején tartják meg a vizsgát, amely elméleti és gyakorlati megmérettetésből áll. Az elbírálóbizottságot bukaresti és helyi szakemberek alkotják majd, a jól vizsgázók az oktatási és a munkaügyi minisztérium által is elismert oklevelet kapnak.

– Örvendetes, hogy egyre nagyobb a kereslet a helyi és egészséges élelmiszerek iránt. Ezt a folyamatot hivatott segíteni a Székely termék mozgalom, a mára már több székelyföldi településen megtartott helyi és hagyományos termékek havi vására, és Brüsszelben is azért lobbizunk, hogy Európában minél nagyobb figyelmet és támogatást kapjanak az egészséges termékek és a kisgazdaságok. Ezek és a hasonló tanfolyamok kiváló alkalmak a szakma elsajátítására annak érdekében, hogy minőségi terméket tudjanak a gazdák előállítani, ezeket értékesíteni tudják, hogy ebből a családnak jövedelme származzon. Ezt az utat akarjuk megmutatni fiataljainknak is, számukra ez is egy lehetőség az európai piacra jutásra. A lehetőségek bővítéséhez szükségünk van az EU támogatására, pályázati pénzek lehívásával lehet műhelyeket létrehozni, fejleszteni, vállalkozást indítani. Az uniós csatlakozás legnagyobb haszonélvezői a fiatalok. Ez a generáció szabadon utazik, tanul, dolgozik az Unió területén. A mi feladatunk az, ideértve az RMDSZ-t, hogy a fiatalok számára olyan otthont teremtsünk, ahol jó élni, és ahova megéri visszatérni – nyilatkozta Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke.

Csíkszereda, 2019. február 7.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.