fbpx

Na végre!

Megszületett a döntés, Basescu visszatérhet. Ez fontos dolog, és kedvező az erdélyi magyarság, az RMDSZ számára, mert ha nem történik meg, akkor az USL gőzhenger minimum 4 évre mindent bedarált volna. De ami ennél is a fontosabb, vége a bizonytalanságnak.

Mi lesz ezután?

Semmi sem az lesz, ami volt. Remélem, Antonescu igénybe veszi a felfüggesztése napján Băsescu által átnyújtott papírlapot, és befejezi a politizálást, aminek mi itt Székelyföldön nagyon örülnénk, mert Antonescu és csapata megmérgezte az RMDSZ és a PNL közötti jó kapcsolatot, és Antonescu számtalanszor megsértette az erdélyi magyar közösséget.

Ha Antonescu lelépik és visszamegy muzeológusnak Isacceara a Duna partjára, akkor szerintem racionális dolog lenne az USL megszűnése, a PSD szempontjából mindenképpen, ugyanis a miniszterelnök-jelölési joggal rendelkező Băsescu államelnök megfúrhatja a választás után ezt a szövetséget, amely a mandátumok számát tekintve a PNL számára előnyös. Ha maradnak a jelenlegi támogatottsági adatok, és nem történik valami váratlan fordulat, a PSD önmaga is képes lesz novemberben kormányt alakítani még akkor is, ha nem jön össze neki az 50%. A PDL-t, akármilyen átnevezéseken, szövetségkötéseken megy is át, nehezen tudom elképzelni a jelenlegi támogatottságát lényegesen meghaladó mandátumszámmal, és 15-20% mellett nehéz meghatározó kormánytényező lenni. A PDL olyan súlyos csapást szenvedett el az önkormányzati választáson, aminek kiheveréséhez évek kellenek. De csodák vannak, és a mostani felfüggesztősdi erősítette pozíciójukat, de ezt az USL amatőrködésének köszönhetik, nem saját maguknak. A PDL amit felmutatott az elmúlt két hónapban az igencsak vékonyka.Természetesen, a Băsescu ellen leadott szavazatok tükrében Băsescu sem az lesz, aki volt, de az világos, hogy ötéves mandátuma kitöltéséhez az a két szövetségi rendszer (EU, NATO) amelynek részesei vagyunk, ragaszkodik. Tehát én novembertől el tudok képzeni egy PSD-s többségi, vagy PSD-s külső támogatottsággal rendelkező komrányzást Băsescu államelnök mellett. A PDL-nek szerintem a 2014-es elnökválasztás lesz az első olyan megmérettetés, ahol esélyesként indulhatnak majd, különösen akkor, ha addig jelentősen erodálodik a PSD. Tehát az elmúlt két hónap mindenkire kihat, de egy dolgot nem tudok elképzelni, azt, hogy a jelenlegi cirkuszt kirobbantó PNL-s vezérkar kormányzati tényező maradhat november után is. Valakinek el kell vinni a balhét, és ez nem lehet más, mint Antonescu és csapata.

Meggyőződésem, hogy az RMDSZ mozgástere a mai döntéssel bővül, és az USL szétesése esetén novembertől reális esélyünk lesz a kormányzati döntések, a törvényhozás befolyásolására.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.