fbpx

További alkalmazottakat és betegeket tesztelnek a megyei kórházban

A Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház képviselői, Konrád Judit menedzser, Balogh Csaba kardiológus főorvos és Sergiu Sîngeorzan járványtanász főorvos június 18-án, csütörtökön beszámoltak a kardiológiai osztályon kialakult helyzet fejleményeiről. Mint ismeretes, az egy nappal korábbi adatok szerint az osztályon hét alkalmazott fertőződött meg koronavírussal.

Szerdán minden beteget és az alkalmazottak többségét letesztelték PCR-teszttel, aminek az eredménye szerint három beteg, illetve további három alkalmazott – két asszisztens és egy ápoló – eredménye lett pozitív koronavírusra. A három pácienst a Székelyudvarhelyi Városi Kórházba szállították át, kardiológiai betegségük javulóban van, a Covid-19 betegség tünetei nem jelentkeztek náluk. Az alkalmazottak a csíkszeredai kórház koronavírusos betegeket kezelő osztályaira vannak beutalva.

Csütörtökön újabb tesztek készültek, ezzel befejeződött az alkalmazottak tesztelése, eredményeik csütörtök estére várhatók. Vasárnap és hétfőn meg fogják ismételni a teszteket az alkalmazottaknál és a betegeknél.

A kardiológiai járóbeteg-rendelő tevékenysége fel van függesztve, az osztályon pedig – védőfelszerelést használva, a védőintézkedéseket alkalmazva – ellátják a benn fekvő betegeket. Akinek kardiológiai problémája van, az a sürgősségi osztályra jelentkezhet, a kardiológiai ügyeleti vonal működik. Akinek kórházi ellátásra van szüksége, azt a belgyógyászati osztályra utalják be, ha pedig súlyos beteg, aki speciális ellátást igényel, akkor felveszik a kardiológiai osztály koronáriaőrzőjébe.

A járványtani ankét még folyamatban van. A fertőzött alkalmazottak családtagjai otthoni elkülönítésben vannak. Az elmúlt egy hétben az osztályról kibocsátott betegeket pedig a kórház értesítette a kialakult helyzetről.

Tar Gyöngyi, a Hargita Megyei Közegészségügyi igazgatóság vezetője a sajtótájékoztatón ismételten felhívta a lakosság figyelmét arra, hogy tartsák be a már ismert szabályokat – maszkviselés, kézmosás, személyes higiéné, távolságtartás, a zsúfolt helyek kerülése –, hisz a fertőzések száma továbbra is magas, és halálesetek is előfordulnak. Mindenki egyéni felelőssége most már a védekezés, a megyében az ország többi részéhez képest később jelentkezett a fertőzési hullám, most azonban magas a fertőzések száma – mutatott rá.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.